Rozhledna na Velkém Kosíři je až do odvolání uzavřená

08. 02. 2017

Z technických důvodů je dočasně nepřístupná rozhledna na vrcholu Velkého Kosíře. Mikroregion Kosířsko totiž v současné době řeší reklamace vad, které se během dvouapůlletého provozování na této stavbě projevily.

„Uzavření rozhledny je jediným možným řešením. Dbáme na to, aby celý objekt byl bezpečný pro návštěvníky, a chceme, aby životnost rozhledny byla co možná nejdelší. Bohužel, během provozu se objevily takové vady v provedení, které nám tyto záruky nedávají,“ řekla Hana Rozsypalová, předsedkyně Mikroregionu Kosířsko.

„O stavu rozhledny, na jejíž stavbu Olomoucký kraj přispěl významnou částkou, jsme byli průběžně informováni. Jde totiž o vyhledávaný turistický cíl. Tím víc nás uzavření tohoto objektu mrzí. Bezpečí lidí je ale velmi důležité, takže rozhodnutí mikroregionu chápeme. Doufáme, že vše bude náležitě prošetřeno, kvalitně opraveno a co nejdříve uvedeno do provozu,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Milan Klimeš.

Zástupci mikroregionu objevili některé vady už po prvních deštích brzy po otevření rozhledny. Šlo o špatné provedení vyspádování ploch terasy. Po loňské aféře s ukradenými maticemi, začali zástupci mikroregionu pozorovat i závady, které se týkaly konstrukce schodiště.

Po prováděcí firmě proto požadovali odstranění vad předešlých i nových. Společnost navrhla řešení, které se ale nejevilo jako dostačující a podle zástupců mikroregionu vůbec nehledala příčinu reklamovaných vad.

Vzhledem ke skutečnosti, že stavební firma se k předešlým reklamacím mikroregionu stavěla vlažně a řadu vad odmítla uznat nebo jejich řešení nebylo přijatelné, požádali zástupci mikroregionu o vypracování nezávislého znaleckého posudku.

Na základě výsledků znaleckého posudku ČVUT Praha teď mikroregion přistoupil k úplnému uzavření rozhledny.

Rozhledna na Velkém Kosíři je až do odvolání uzavřená


Poslední změna 08. 02. 2017 10:17:36