Rio De Olomouc ovládl fenomenální Keňan Stanley Biwott. Uspěli rovněž další favorité

27. 06. 2016

Suverénní, bezkonkurenční nebo skvělý. Jeden superlativ za druhým můžeme použít při hodnocení výkonu vítěze sedmého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Olomouc, keňského běžce Stanleyho Biwotta. Očekávaný favorit nedal konkurentům nejmenší šanci, nejbližšího soupeře za sebou nechal o více než čtyři minuty! Mezi ženami obsadila nejvyšší příčku rovněž favoritka a obhájkyně loňského triumfu Mary Keitany. A aby byl úspěšný den hvězd kompletní, uspěly i ty české - mezi muži se radoval Pavel Dymák, ženám vládla Eva Vrabcová. Ta navíc v novém českém rekordu závodu!  

Časy vítězů na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc ovlivnilo velké horko, které na Hané panovalo. I přes ne zcela optimální podmínky však mezi vítězi v cíli panovaly úsměvy. A ten neskrývala ani koordinátorka elitních atletů Jana Moberly.

„Kloubouk dolů před tím, co oba předvedli. Kdyby sluníčko pálilo o trochu méně, jsem přesvědčená, že Stanley Biwott by běžel pod hodinu a Mary Keitany by vylepšila svůj loňský rekord závodu. Dnes to na Hané kvůli teplu bylo malé Rio De Olomouc. Stanley potvrdil, že si nominaci do toho velkého Ria de Janeiro zaslouží a Mary ukázala, že v ní má být taky,” říká.

Stanley Biwott v Olomouci stoprocentně naplnil roli favorita, od pátého kilometru běžel sólo závod a do cíle doběhl s obrovským náskokem čtyř minut a třiceti jedna vteřin.

„Dnes bylo hodně horko, které na trati bylo znát. Kdyby bylo chladněji, mohl jsem běžet čas možná i pod 59 minuty. Trať v Olomouci je každopádně velmi dobrá a rychlým časům přeje,” mínil v cíli šampion, který se na pozávodní tiskové konferenci při otázce na olympijské ambice jen tajemně usmíval. „Pro úspěch na hrách udělám všechno,” slíbil nakonec.

Vítěz závodu si připsal čas 1:00:46. Druhý v pořadí, Richard Mengich, doběhl v čase 1:05:17 a třetí Geoffrey Kipyego z RunCzech Racing Teamu finišoval za 1:06:04. Skvěle běžel čtvrtý v cíli, Ukrajinec Vitaliy Shafar, ten za bronzem zaostal o pouhých deset vteřin!

Staronovou vítězku hlásí ženský závod. Je jí keňská běžkyně Mary Keitany, která sice svůj loňský rekord závodu nezlepšila, ale přesto byla v cíli šťastná. „ Přijela jsem obhájit své loňské vítězství a jsem ráda, že se mi to podařilo. Dnes to však byl velmi náročný  závod.  Každý krok byl těžký, ale toho, že jsem mohla v Olomouci opět startovat a navíc znovu vyhrát, si cením nejvíc,” podotkla šampionka, která rozhodující nástup provedla na osmém kilometru.

U Mary Keitany se stopky zastavily na hodnotě 1:08:53. Keňský triumvirát na stupních vítězů doplnily Edith Chelimo (1:12:15) a Joyce Chepkirui (1:12:40).

České fanoušky v Olomouci nejvíce potěšila Eva Vrabcová. Současná tuzemská jednička nedala soupeřkám šanci a i ona si doběhla pro jasný triumf. „Čas úplně skvělý není, počasí udělalo své a jsem po náročném soustředění, kde jsem to s tréninkem trochu přehnala. Teď se soustředím na Mistrovství Evropy v Amsterdamu a jsem ráda, že se mi dnes běželo v rámci možností dobře,” zmínila česká jednička v cíli. Její nohy i v Olomouci zdobily růžové tejpy, s nimiž si doběhla pro kvalifikaci na olympijský maraton. „Tejpy jsou zčásti vzpomínka na pražský maraton a z části na Itálii, kde jsem se při běhu z kopce až moc kochala,” smála se Vrabcová.

Česká hvězda cíl viděla v čase 1:15:16 jako šestá žena celkového pořadí. Na druhé místo se na stupních vítězek postavila Monika Preibischová (1:17:47), na třetí pak Valerie Soukupová (1:20:42). Domácí Petra Kamínková doběhla jako čtvrtá (1:23:05).

Ani mezi českými muži se překvapení nekonalo. Zde si pro vítězství doběhl Pavel Dymák. „Když tu nebyla největší konkurence v podobě Jirky Honoláče nebo Milana Kocourka, tušil jsem, že by to mohlo vyjít. Počasí ale bylo nevyzpytatelné a nevěděl jsem, co to se mnou udělá. Až do 15. kilometru jsem se taky trápil, ale pak se to rozběhlo a zbytek závodu i vítězství jsem si užil,” popsal Dymák závod.

Mattoni 1/2Maraton Olomouc si v ulicích hanácké metropole užilo 6 200 běžců a dalších 3 300 běželo dm rodinný běh. Celkově Olomouc přivítala díky půlmaratonu na 25 tisíc diváků. RunCzech běžecká liga má nyní během letních prázdnin přestávku. Vrátí se v září s Birell Grand Prix Praha a Mattoni 1/2Maratonem Ústí nad Labem.

Více fotografií zde.

Rio De Olomouc ovládl fenomenální Keňan Stanley Biwott. Uspěli rovněž další favorité     foto: RunCzech
Rio De Olomouc ovládl fenomenální Keňan Stanley Biwott. Uspěli rovněž další favorité     foto: RunCzech
Rio De Olomouc ovládl fenomenální Keňan Stanley Biwott. Uspěli rovněž další favorité


Poslední změna 27. 06. 2016 13:33:19