Řešení pro krizi: rychlost, efektivita a peníze za práci

02. 06. 2020

Na světě jsou první výstupy speciálního týmu, který Olomoucký kraj sestavil na podporu ekonomiky. Experti například nedoporučili rozdávat peníze plošně formou poukázek na dovolené a čekat, zda to povede k oživení turistického ruchu. Hejtmanství se má naopak zaměřit na podporu investic, které budou mít podpůrný efekt pro celou společnost.

„Rozhodli jsme se proto uvolnit třicet miliónů korun na pokračování kotlíkových dotací. Výměnou starých kotlů zlepšíme nejen životní prostředí, ale zároveň s tím podpoříme drobné živnostníky, kteří poskytují například zednické práce, vložkování komínů, instalatéry a podobně,“ vysvětlil synergický efekt podpory Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství chce takto podpořit zhruba tři sta domácností, na které se nedostalo v rámci národních kotlíkových dotací. „Výhodou je, že všichni tito lidé už mají zpracované potřebné dokumenty, které měli nachystané pro státní dotace. Krajská podpora tak bude velmi rychlá a efektivní,“ dodal Okleštěk.

Podobný princip uplatní hejtmanství také v podpoře cestovního ruchu. Dalších deset miliónů korun totiž uvolní na doporučení ekonomického týmu do budování turistické infrastruktury. „Stavební firmy tak získají důležité zakázky a opět půjde o podporu velmi rychlou. Dotační titul v této oblasti už kraj nabízí a zájemci, na které se nedostalo, se teď budou moci přihlásit do druhého kola. Projekty i spolufinancování jsou připravené, to je velká výhoda,“ uvedl hejtman. Kraj zároveň plánuje ještě zintenzivnit propagaci turisticky atraktivních lokalit Hané a Jeseníků.

Zmiňovaný ekonomický tým tvoří zástupci hejtmanství, všech vysokých škol z regionu, dále například experti CzechInvestu, inovačního centra, představitelé velkých firem, drobných živnostníků i úřadu práce. S nápadem na založení expertní skupiny, která má zmírnit ekonomické následky koronavirové epidemie, přišel Olomoucký kraj jako první v Česku. Scházet se bude pravidelně.

Řešení pro krizi: rychlost, efektivita a peníze za práci


Poslední změna 02. 06. 2020 10:03:26