Projekt na podporu exportu v regionech zjednoduší administrativu

16. 08. 2013

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR připravuje nový projekt na podporu regionálních exportních aktivit nazvaný „One-stop-shop“. Ten například zjednoduší administrativní procesy vydávání certifikátů o původu zboží, vydávání licencí či celních procedur. Díky projektu vznikne v sídle poboček agentury CzechInvest síť informačních míst, která budou integrovat služby institucí zaměřených na export na jednom místě.

Cílem projektu je snížení administrativní zátěže pro exportéry a zefektivnění (tam, kde je to možné i elektronizaci) systémů. Hlavním úkolem je rozšířit a přiblížit síť konkrétních jednotných míst poskytujících služby vládních institucí jako například CzechTrade, Hospodářské komory ČR, Exportní garanční a pojišťovací společnosti nebo České exportní banky českým podnikatelům a exportérům. Dále také poskytované služby sloučit a efektivně propagovat. Snahou projektu je nastavit spolupráci mezi zapojenými ministerstvy a pro-exportními institucemi, včasně sdílet relevantní informace a poskytovat je českým exportérům vstřícnou a snadno dostupnou formou.

Projekt One-stop-shop vychází z Exportní strategie České republiky pro období 2012 – 2020, koncipované Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a schválené Vládou ČR v loňském roce.

Více informací o projektu „One-stop-shop“ a možnostech podpory exportu na národní i regionální úrovni naleznete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (www.mpo.cz).


Poslední změna 16. 08. 2013 10:23:58