Podnikatelské příležitosti v Srbsku přiblížil kulatý stůl

19. 06. 2013

Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Celý a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Symerský včera v zasedacím sále Jihomoravského kraje zahájili jubilejní desátý ročník kulatého stolu pro podnikatele a zájemce o podnikání v Srbsku. Seminář se zaměřil na potenciál investování do obnovitelných zdrojů v Srbsku a praktické zkušenosti s obchodováním v této zemi.

Přednášející představili zúčastněným možnosti investic do obnovitelných zdrojů, prioritně do vodních elektráren, množství lokalit pro investice, současný stav podpor od srbského státu nebo postup získání energetického povolení pro provoz elektrárny, včetně informací jakou dokumentaci a v jakém pořadí si musí investor zajistit. Zájemci diskutovali o potenciálních obchodních příležitostech a zkušenostech s jednáním o zakázkách a uzavírání spolupráce. V té souvislosti bylo hodnotné vystoupení i ředitele srbské agentury SIEPA, který prezentoval pobídky srbského státu pro investory ze zahraničí a služby, které pro ně zajistí.

Seminář v Brně pořádal Jihomoravský kraj ve spolupráci s krajem Olomouckým a poradenskou firmou Rosiva Šumperk. Za referující se zúčastnili také představitelé ministerstva obchodu a průmyslu, srbského velvyslanectví v Praze, experti na obnovitelné zdroje ze Srbska a představitelé českých firem působících v Srbsku.

Kulatý stůl pomáhá jak začínajícím podnikatelům, kteří mají zájem obchodovat se Srbskem, tak firmám, které již udržují obchodní vztahy se srbskými podniky. Každoročně se akce účastní nejen představitelé podnikatelského sektoru, ale také zástupci samospráv či odborná veřejnost. Za dobu své existence účast firem dosáhla čísla 270. Akce přímo napomohla 31 firmám v podnikatelské činnosti.

img-2563.jpg
img-2561.jpg
img-2536.jpg
img-2552.jpg


Poslední změna 19. 06. 2013 13:15:46