Počet návštěvníků Olomouckého kraje vzrostl o 9 procent. Kraj chce pomoci, aby to bylo ještě lepší

29. 05. 2017

Celkem 600 106 návštěvníků si loni nenechalo ujít památky, zábavu či přírodní krásy Olomouckého kraje. Jde o nejvyšší návštěvnost kraje od roku 2012, meziročně se podle údajů Českého statistického úřadu zvýšila o devět procent. Odborníci přičítají tento trend mimo jiné změně bezpečnostní situace ve světě, lidé si dnes stále častěji užívají dovolenou v Česku.

Roste i zájem zahraničních návštěvníků, hlavně z Polska, Slovenska, Ukrajiny nebo Španělska. Celkem tu všichni strávili bezmála 2 miliony nocí.

Podle vedení kraje je třeba jedinečnou příležitost využít a počet turistů do budoucna ještě zvýšit, aby byli pro region skutečným přínosem například při tvorbě nových pracovních míst v cestovním ruchu.

„Náš kraj je plný přírodního bohatství, historických skvostů i rozvinutých lázeňských služeb, a proto je cestovní ruch zásadní příležitostí pro rozvoj mikroregionů, kde se lidé nemohou spolehnout na zaměstnání ve velkých průmyslových firmách,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Dobrou zprávou pro místní cestovní ruch je pokračující nárůst průměrného počtu přenocování u lázeňských pobytů, které dosáhlo dvanácti nocí. S celkovým počtem 685 474 se náš region řadí na druhé místo hned za Karlovarský kraj. V Olomouckém kraji se výrazně daří i kongresové turistice. S počtem přes 85 tisíc účastníků obsadil náš region třetí místo. Pokud porovnáme průměrný počet účastníků na jednu akci, tak se dokonce mezi kraji jedná o celorepublikově nejlepší výsledek.

„Právě lázeňství a vícedenní turistika přináší užitek zejména pro odlehlé regiony a proto se chceme na jejich podporu zaměřit několika formami. Mimo jiné podpoříme studijní obory středních škol zaměřené na cestovní ruch, protože skutečných odborníků v této oblasti máme v kraji velký nedostatek,“ uvedl hejtman, který vidí velký potenciál také ve spolupráci s agenturou CzechTourism, se sousedními kraji i zahraničními partnery.

Hejtmanství pravidelně sleduje také návštěvnost více než osmdesáti turistických cílů a atraktivit v regionu. V roce 2016 do nich zamířilo rekordních 2 616 872 osob.

Návštěvníky nejvíce lákaly expozice na výstavišti Flora, olomoucká ZOO nebo aquapark. Turisté se tradičně zajímali také o hrady Bouzov a Helfštýn, dále o Vlastivědné muzeum v Olomouci, hrad Šternberk nebo Ruční papírnu a Muzeum papíru ve Velkých Losinách. Desítku nejnavštěvovanějších turistických cílů v našem seznamu uzavírají olomoucké Muzeum moderního umění a jeskyně Na Pomezí,“ doplnil hejtman Ladislav Okleštěk, který zároveň za jedno z největších turistických lákadel považuje unikátní vodní přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně.

V rámci podpory cestovního ruchu Olomoucký kraj už třináctým rokem spolufinancuje s městem Olomouc slevovou kartu Olomouc region Card, osmým rokem podporuje činnost turistických informačních center v regionu a sedmým rokem přispívá na významné nadregionální akce v cestovním ruchu. V této oblasti lze letos podruhé, v rámci krajských dotací, žádat i na infrastrukturní projekty. Veškeré informace, zajímavosti i praktické novinky zastřešuje Turistický informační portál Olomouckého kraje.

Počet návštěvníků Olomouckého kraje vzrostl o 9 procent. Kraj chce pomoci, aby to bylo ještě lepší
Počet návštěvníků Olomouckého kraje vzrostl o 9 procent. Kraj chce pomoci, aby to bylo ještě lepší
Počet návštěvníků Olomouckého kraje vzrostl o 9 procent. Kraj chce pomoci, aby to bylo ještě lepší


Poslední změna 29. 05. 2017 09:11:48