Po dlouhé odmlce jednala Rada hospodářské a sociální dohody ČR s krajskými tripartitami

18. 07. 2023

Dne 10. července 2023 v odpoledních hodinách proběhlo jednání Rady hospodářské a sociální dohody („RHSD“) ČR s krajskými tripartitami na Úřadu vlády ČR.

Za Olomoucký kraj se jednání zúčastnil 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje a předseda Mgr. Ivo Slavotínek, společně s místopředsedy tripartity Olomouckého kraje Ing. Petrem Buchtou za zaměstnavatele a Ing. Davidem Krmáškem za odborové svazy. Před společným jednáním proběhlo zasedání Plenární schůze RHSD ČR, kde se projednával mimo jiné vládní úsporný balíček.

Jednání zahájil premiér a předseda RHSD ČR Petr Fiala. Na společném jednání poté byla projednávána oblast regionálního školství. Ministr Mikuláš Bek představil Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky 2023-2027 a 5 hlavních priorit pro dostupné kvalitní vzdělávání, konkrétně prodloužení povinné školní docházky, posílení všeobecného charakteru středního stupně vzdělávání, profesní vzdělání na postsekundární a terciární úrovni, zlepšení přístupu k vysokoškolskému vzdělání a vzdělávací infrastruktura.

Druhým tématem byla oblast zdravotnictví a sociálních služeb. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představil úhradové mechanismy v systému veřejného zdravotního pojištění, základní typy úhrad podle typu poskytované péče a společně s ministrem Marianem Jurečkou informovali o problematice sociálně-zdravotního pomezí. Ministr Jurečka dále informoval o vývoji celkových dotací MPSV na sociální služby, o podílu zdrojů na financování sociálních služeb, o přehledu požadavků jednotlivých krajů v rámci dotačního řízení MPSV v oblasti podpory poskytování sociálních služeb a o návrhu rozdělení částky podle směrného čísla a společně nastínili cíle a záměry v této oblasti. Pana náměstka Slavotínka k tomuto tématu zajímala otázka, zda dojde ke zrušení kontraktační povinnosti zdravotních pojišťoven vůči poskytovatelům sociálních služeb zajišťujícím i zdravotní péči, na kterou pan ministr Jurečka reagoval, že kontraktační povinnost zůstane nadále zachována.

Na závěr jednání dostaly jednotlivé kraje slovo ke svým tématům, které nebyly zařazeny do programu jednání. Za Olomoucký kraj pan náměstek Slavotínek poděkoval za spolupráci při dynamickém rozvoji investic do dopravní infrastruktury v Olomouckém kraji a požádal o znovu otevření tématu, které trápí Olomoucký kraj, a to systémové řešení oblastí hospodářsky a sociálně ohrožených území („HSOÚ“). Olomoucký kraj je nejpostiženějším krajem v ČR, který nespadá pod Fond spravedlivé transformace. V Olomouckém kraji máme 10 ze 13 správních obvodů ORP (obcí s rozšířenou působností), které spadají do HSOÚ a je potřeba se řešení této situace nadále věnovat.

Další jednání RHSD ČR s krajskými tripartitami by se mělo uskutečnit v příštím roce.

TRIPARTITA
TRIPARTITA
TRIPARTITA
TRIPARTITA


Poslední změna 18. 07. 2023 12:10:12