Olomoucký kraj získal dotaci na sociální služby. Poskytovatelé dostanou peníze na běžný provoz v březnu

13. 01. 2017

Dotaci ze státního rozpočtu na financování běžných výdajů, které souvisí s poskytováním základních druhů a forem sociálních služeb pro rok 2017, získal v těchto dnech Olomoucký kraj. Částka, kterou region obdržel od Ministerstva práce a sociálních věcí přesahuje 689 milionů korun.

„Přiznaná částka pro letošek je v porovnání s dotací poskytnutou na základě rozhodnutí ministerstva z ledna 2016 o více než 39 milionů korun vyšší. V průběhu loňska ministerstvo navýšilo finanční podporu na celkových 694 865 500 korun a dofinancování očekáváme i tentokrát,“ řekl Oto Košta, hejtman Olomouckého kraje.

Žádost o dotaci na zajištění sociálních služeb v Olomouckém kraji pro rok 2017 podalo 115 poskytovatelů na 252 služeb. Rozhodování o výši dotace konkrétním příjemcům je v kompetenci kraje a podléhá schvalování v jeho orgánech.

Návrhem na rozdělení peněz, který je zpracovaný v souladu s Programem finanční podpory poskytování sociálních služeb v Olomouckém kraji, se bude zabývat příslušná komise Rady Olomouckého kraje, radní a zastupitelstvo – a to 27. února 2017.

Zaměstnanci krajského úřadu potom vyhotoví veřejnoprávní smlouvy a po jejich podpisu a administraci bude možné distribuovat peníze úspěšným žadatelům o dotaci. Důležitou podmínkou pro poskytnutí podpory jednotlivým příjemcům je předložení vyúčtování dotace za předcházející rok. Učinit tak musí do 25. ledna 2017.

„Letos poprvé dorazily finanční prostředky hned v lednu zároveň s rozhodnutím o přidělení dotace. Olomoucký kraj tuto snahu ministerstva o urychlení výplaty peněz na sociální služby velmi vítá. Finanční prostředky tak mohou být vyplaceny úspěšným žadatelům ihned po schválení jejich rozdělení v orgánech kraje a nebude tak nutné jako v minulých letech čekat na zaslání finančních prostředků z Ministerstva práce a sociálních věcí,“ vysvětlil hejtman Košta.

Na účty poskytovatelů tak mohou peníze doputovat v druhé polovině března.

Olomoucký kraj získal dotaci na sociální služby. Poskytovatelé dostanou peníze na běžný provoz v březnu                    ilustrační foto


Poslední změna 13. 01. 2017 10:28:23