Olomoucký kraj také letos podpoří hospodaření v lesích

28. 07. 2016

Deset milionů korun uvolní Olomoucký kraj v roce 2016 na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů na svém území. Celkem kraj zaregistroval 172 žádostí o poskytnutí dotace.

„Peníze mohou žadatelé použít na nákup sazenic melioračních a zpevňujících dřevin či prořezávky a probírky porostů do čtyřiceti let jejich skutečného věku,“ řekl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Poskytnutí dotací musí v srpnu schválit Rada Olomouckého kraje a v září krajští zastupitelé. V roce 2015 evidoval krajský úřad 191 žádostí, přičemž požadovaná výše podpory přesáhla 14 milionů korun. Z toho důvodu byly žádosti plošně kráceny o 28 procent.

Finanční příspěvky na hospodaření v lesích vyplácí Olomoucký kraj ze svého rozpočtu od roku 2005. V posledních pěti letech se částka, kterou uvolňuje, ustálila na deseti milionech korun. Celkem bylo hospodaření v lesích v kraji podpořeno 150 miliony korun.

„Od příštího roku převezme vyplácení příspěvků na hospodaření v lesích ministerstvo zemědělství. To už mělo tuto záležitost na starosti v letech 2001 až 2005. Administraci budou i nadále provádět jednotlivé kraje, budou ale jednotná pravidla pro celou republiku,“ vysvětlil hejtman Rozbořil.

Co se týče dotací na obnovu lesa po kalamitách způsobených suchem a hmyzími škůdci, tak tu stále poskytuje ministerstvo zemědělství prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu z Programu pro rozvoj venkova.

Na území Olomouckého kraje mají pozemky určené k plnění funkcí lesa celkovou rozlohu 185 200 hektarů. Lesnatost regionu tak přesahuje 35 procent. V současné době je navíc v rámci územních plánů počítáno se zalesňováním zemědělsky nevyužívaných ploch, výměra lesa v kraji se tak bude nadále zvyšovat.

Vlastníky lesa na území Olomouckého kraje jsou soukromé i právnické osoby, stát, města a obce nebo církev.

Olomoucký kraj i letos podpoří hospodaření v lesích               ilustrační foto


Poslední změna 28. 07. 2016 11:03:57