Olomoucký kraj představil novou publikaci Svědkové starých časů

14. 01. 2016

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci byla ve čtvrtek 14. ledna veřejnosti představena nová publikace Olomouckého kraje „Svědkové starých časů. 111 unikátů ze sbírek Olomouckého kraje.“

Vydání výpravné obrazové publikace je splněním jednoho ze závazků v oblasti kultury, které si krajská rada dala na počátku svého volebního období.

„V knize je celkem 111 předmětů, nebo jejich souborů, což je reprezentativní výběr zastupující značné množství sbírkových předmětů shromážděných a uchovávaných v paměťových institucích našeho kraje“, uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury Radovan Rašťák.

Smyslem knihy je populární a přístupnou formou představit pomocí nejcennějších předmětů sbírky Olomouckého kraje. Čtenář na jednom místě najde sumář pokladů ukrytých v muzeích a knihovně. Kniha s fotografiemi sbírkových předmětů obsahuje také příběhy k jednotlivým nálezům, jejich užitnou hodnotou, zasazení do dobového kontextu a další zajímavosti. Autory těchto textů jsou odborní pracovníci osmi paměťových institucí našeho regionu.

„Vydali jsme knihu jako informaci o pokladech, ukrytých za zdmi kulturních organizací Olomouckého kraje, ale především jako pozvánku obyvatelům kraje i jeho návštěvníkům, aby přišli do našich muzeí a knihovny,“ sdělil Radovan Rašťák. „Věřím, že tato kniha může být jedním z důvodů, proč se do krajských kulturních organizací osobně podívat. Naše sbírky za to rozhodně stojí,“ dodal Rašťák.

Knihu doplňuje i osm medailonů organizací představujících své sbírky a fondy a také resumé v angličtině, němčině a polštině.

Publikace stojí symbolických 111 korun a bude k dostání v muzeích Olomouckého kraje, Vědecké knihovně, vybraných informačních centrech a vybraných knihkupectvích.

Více fotografií naleznete zde.

Olomoucký kraj představil novou publikaci Svědkové starých časů
Olomoucký kraj představil novou publikaci Svědkové starých časů
Olomoucký kraj představil novou publikaci Svědkové starých časů


Poslední změna 15. 01. 2016 10:52:41