Olomoucký kraj opraví domek Petra Bezruče

28. 06. 2017

Červený domek v Kostelci na Hané, ve kterém na sklonku života pobýval básník Petr Bezruč, čeká rekonstrukce. Na svém posledním zasedání o tom rozhodli radní Olomouckého kraje.

Takzvaný červený domek Petra Bezruče projde rekonstrukcí za čtyři a půl milionu korun. Letos připravíme projektovou dokumentaci a zajistíme stavební povolení, v příštím roce pak proběhnou samotné opravy,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast financí a investic Jiří Zemánek.

V domku bude po rekonstrukci umístěná expozice o životě a díle Petra Bezruče. Objekt zůstane ve správě Muzea a galerie v Prostějově, které zabezpečí jeho provoz.

V rámci celého projektu naopak zmizí takzvaný bílý dům, který je v těsném sousedství. Na jeho místě vznikne odpočinková zóna pro návštěvníky.

Bílý domek nemá takovou historickou hodnotu jako červený, přesto jsme uvažovali i o jeho rekonstrukci. Byla by to ale velká ekonomická zátěž. Po jeho snesení a následných úpravách terénu vznikne důstojné místo, kde si budou moci oddechnout turisté,“ sdělil Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Červený domek sloužil od roku 1962 jako Památník Petra Bezruče se zachovanou původní pracovnou, fotografiemi a stálou výstavou. Jeho návštěvnost ale po roce 1989 prudce klesla a v posledních letech byla takřka nulová. Exponáty proto byly přemístěny do depozitu prostějovského muzea.

V roce 2015 hejtmanství zažádalo o vyjmutí červeného domku ze seznamu nemovitých kulturních památek. Ministerstvo kultury této žádosti vyhovělo.  

Olomoucký kraj opraví domek Petra Bezruče               Foto: MěÚ Kostelec na Hané
Olomoucký kraj opraví domek Petra Bezruče               Foto: MěÚ Kostelec na Hané
Olomoucký kraj opraví domek Petra Bezruče               Foto: MěÚ Kostelec na Hané


Poslední změna 28. 06. 2017 08:53:13