Olomoucký kraj i letos podpoří polytechnické a řemeslné vzdělávání na středních školách v regionu

30. 01. 2017

Také v roce 2017 se Olomoucký kraj zaměří na podporu vybraných učňovských a technických oborů zakončených maturitní zkouškou. V rozpočtu je na takzvaná stipendia a podporu středních škol vyčleněno 6 806 000 korun.

Cílem projektu je zvýšení zájmu žáků o studium vybraných oborů s vysokou uplatnitelností na trhu práce a jejich motivace k lepším výsledkům v oblasti vzdělávání i výchovy.

Učňovská stipendia vyplácí Olomoucký kraj od školního roku 2010/2011. Podařilo se nám díky tomu zastavit propad zájmu o některé obory a například u obráběče kovů jsme zaznamenali zvýšený zájem o studium. Ve školním roce 2014/2015 jsme proto zavedli stipendia i pro žáky technických oborů vzdělání zakončených maturitní zkouškou,“ řekl Ladislav Hynek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast školství. „Nicméně počet uchazečů o studium perspektivních oborů je stále nedostatečný, proto systém stipendií pokračuje,“ vysvětlil náměstek Hynek.

Olomoucký kraj od školního roku 2016/2017 podporuje celkem čtyři desítky oborů vzdělání. Z toho je dvacet osm učebních oborů, kam patří například obráběč kovů, kominík, klempíř, truhlář, pekař, zemědělec – farmář, podkovář a zemědělský kovář nebo také umělecký kovář a zámečník, pasíř.

Mezi dvanáct technických oborů zakončených maturitní zkouškou se řadí například strojírenství, elektrotechnika, aplikovaná chemie, stavebnictví, optika, ale také třeba zpracování usní, plastů a pryže, mechanizace a služby, zahradnictví či nábytkářská a dřevařská výroba.

Žáci učebních oborů vzdělání pobírají od kraje v prvním ročníku 1500, ve druhém 2000 a v posledním 2500 korun za pololetí. Na konci školního roku mají za vyznamenání na vysvědčení nárok na jednorázovou odměnu. Stipendia pro žáky maturitních oborů vzdělání činí od 1500 korun v prvním po 3000 korun ve čtvrtém ročníku – a to za každé pololetí kromě posledního ročníku, kdy žák získá stipendium pouze za první pololetí.

Mezi podmínky pro přiznání stipendia patří například u žáků maturitních oborů jejich studijní průměr, který v daném pololetí nesmí být horší než 1,7.

Olomoucký kraj v současné době zřizuje celkem 113 škol a školských zařízení.

Olomoucký kraj i letos podpoří polytechnické vzdělávání a řemesla ve středních školách v regionu          foto: archiv OK


Poslední změna 30. 01. 2017 10:13:14