Olomoucký kraj bude mít teritoriální pakt zaměstnanosti

22. 07. 2016

Dohodu o spolupráci v oblasti zaměstnanosti – takzvaný Teritoriální pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje, schválili krajští radní. Dohoda sjednotí a ještě více prováže aktivity organizací, které se zabývají otázkou zaměstnanosti v regionu.

„Cíle Teritoriálního paktu zaměstnanosti Olomouckého kraje jsou jasně definované. Společně budeme usilovat o rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na regionálním trhu práce a přispívat k přípravě kvalifikovaných pracovníků pro konkurenceschopnou ekonomiku Olomouckého kraje. Podpoříme také tradiční sektory s vysokým potenciálem pro strategický a udržitelný rozvoj regionu i vznik kvalitních pracovních míst,“ řekl Pavel Šoltys, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Signatáři teritoriálního paktu zaměstnanosti jsou Olomoucký kraj, Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje, krajská pobočka Úřadu práce České republiky, Regionální rada odborových svazů ČMKOS Olomouckého kraje a Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Doba trvání paktu zaměstnanosti je uzavřenou dohodou stanovena na dobu neurčitou.

První teritoriální pakt zaměstnanosti v ČR vznikl v roce 2011 v Moravskoslezském kraji. V současné době ho má už celkem devět regionů. Olomoucký kraj se tak stává dalším z nich.

Díky existenci teritoriálního paktu zaměstnanosti bude moci krajská hospodářská komora požádat o dotaci z Operačního programu Zaměstnanost na projekt s názvem Teritoriální pakt zaměstnanosti Olomouckého kraje.

„Mezi klíčovými aktivitami projektu, který odstartuje koncem ledna 2017 a potrvá dva roky, je třeba podpora činností k získání pracovních návyků a zkušeností, kariérní poradenství pro skupiny znevýhodněné na trhu práce nebo pořádání burz práce,“ vysvětlil náměstek Šoltys.

Další do budoucna konkrétně plánovanou aktivitou v rámci činnosti Teritoriálního paktu zaměstnanosti OK je zapojení jeho členů do připravovaného projektu ministerstva práce a sociálních věcí s názvem „Predikce trhu práce“. Hlavní náplní tohoto projektu bude vytvoření systému monitoringu a predikcí trhu práce, který bude propojovat národní a regionální úroveň.

Olomoucký kraj bude mít teritoriální pakt zaměstnanosti


Poslední změna 25. 07. 2016 10:43:56