Olomoucký kraj a Polsko vylepší přeshraniční spolupráci

07. 08. 2023

Olomoucký kraj bude s Polskem úzce spolupracovat na oživení pohraničních oblastí. Týkat se to má i dopravy. Aktuálně hejtmanství podalo v projektu INTERREG žádost o evropskou dotaci, a pokud ji získá, opraví důležitou dopravní tepnu na severu kraje.

„Plánovaná oprava se týká modernizace silnice II/457, a to v úseku od hranic s Polskem ke křižovatce se silnicí I/60 v Javorníku,“ přiblížil připravovaný projekt Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Přibližné náklady na rekonstrukci cesty dosáhnou zhruba 100 miliónů korun, přičemž dotace z programu INTERREG by mohla pokrýt až 80 procent výdajů. O tom, zda se evropské peníze podaří získat, bude jasné během několika následujících měsíců.

„Celkové výdaje hrazené krajem jsou plánovány přibližně na 15 miliónů korun, zbylých pět miliónů by v případě realizace šly od státu,“ dopočítal Petr Lysek, radní Olomouckého kraje pro evropské projekty.

Olomoucký kraj se na spolupráci dohodl s okresem Kladsko a Dolnoslezským vojvodstvím.  V Polsku by se do budoucna měla opravit silnice, která na plánovou rekonstrukci cesty na české straně navazuje.  

Olomoucký kraj a Polsko vylepší přeshraniční spolupráci


Poslední změna 09. 08. 2023 14:35:34