Olomoučané si na vlastní kůži vyzkouší, jak se žije nevidomým

20. 05. 2013

TyfloCentrum Olomouc plánuje na konci června zahájit výstavu pojmenovanou (Ne)viditelná Olomouc. Její návštěvníci si v absolutní tmě vyzkouší, jaké to je pohybovat se po Olomouci bez zrakových vjemů. Zažijí si tak, jak lze slyšet Olomouc, cítit Olomouc a hmatat Olomouc. Cílem výstavy je představit široké veřejnosti život nevidomých. Výstava poslouží i k propagaci výrobků a služeb sociální firmy Ergones a sociálních služeb pro nevidomé a slabozraké, které TyfloCentrum zajišťuje.

Výstava (Ne)viditelná Olomouc potrvá přes rok a půl. Součástí výstavy bude také celá řada doprovodných akcí.

„Chystáme například prodejní výstavu keramiky, kterou vytváří zaměstnanci se zrakovým postižením. Tato výstava proběhne potmě, takže člověk až posléze zjisti, co si vlastně po hmatu vybral. Součástí také bude představení v divadelní improvizaci, které proběhne také v absolutní tmě,“ uvedl Petr Zavadil, ředitel TyfloCentra Olomouc.

Výstava se uskuteční díky projektu TyfloCentra Olomouc, prostřednictvím kterého organizace podpoří také svou sociální firmu Ergones. Projekt potrvá do roku 2015 a je podpořen z Blokového grantu - Fondu pro nestátní neziskové organizace Programem švýcarsko-české spolupráce, který v České republice zprostředkovává Nadace Partnerství.

Více informací u Barbory Tkadlecové, TyfloCentrum Olomouc (583 415 042, 773 642 932, tkadlecova@tyflocentrum-ol.cz).


Poslední změna 20. 05. 2013 13:10:33