Olomouc v sobotu zažije tradice myslivosti a Svatohubertskou mši

21. 10. 2016

Velkou oslavou mysliveckého stavu bude sobotní Svatohubertská mše a Tradice myslivosti.  Řád svatého Huberta a uspořádá tuto parádní podívanou a současně i zahájení lovecké sezony v Olomouci, konkrétně v katedrále svatého Václava a na Horním náměstí, už podruhé.

Lovecký Řád svatého Huberta je s ohledem na osobu svého zakladatele hraběte Sporcka spjat především se zámkem Kuks.  Vloni poprvé se ale tato velkolepá akce konala v Olomouci, a vzhledem k úspěchu a vřelému přijetí u veřejnosti se tak stane i letos.

„Pořádat Tradici myslivosti a Svatohubertskou mši v Olomouci je z několika důvodů dobře opodstatněné. Olomouc je významným historickým centrem, je i duchovní metropolí Moravy a sídlem arcibiskupa a je také sídlem jedné z nejpočetnějších okresních organizací Českomoravské myslivecké jednoty,“ vysvětluje primátor Antonín Staněk, který nad sobotní akcí převzal záštitu.

Oslavy začnou už v 9,30, kdy z Biskupského náměstí vyjde slavnostní průvod Wurmovou ulicí směrem ke katedrále svatého Václava.  Zde se odehraje od 10 hodin mše svatá, celebrovaná arcibiskupem Janem Graubnerem. Od katedrály se pak průvod vydá přes ulice Dómská a Wurmova na Biskupské náměstí, Mariánskou ulicí na náměstí Republiky, a poté Denisovou a Ostružnickou na Horní náměstí. 

V pravé poledne začne u radnice další program proslovem ministra zemědělství Mariana Jurečky, poslance Jiřího Zemánka, náměstka primátora Martina Majora a náměstka primátora Filipa Žáčka, následuje vystoupení trubačů OMS Olomouc a o půl jedné proslov velmistra Řádu svatého Huberta Jana Votavy.

Od jedné hodiny pak bude Horní náměstí bavit množství zajímavých akcí, například ukázky práce sokolníků i jejich dravců, představení loveckých psů, ukázky vábení zvěře i loveckých povelů a umění trubačů. Atmosféru příjemně doplní i nabídka grilované zvěřiny.

Historické pozadí svatohubertské tradice

Lovecký řád, zasvěcený patronovi lovců svatému Hubertovi, založil už roku 1695 František Antonín hrabě Sporck, který chtěl v regulích řádu spojit osvícenecké myšlenky, novodobou ušlechtilou myslivost a humanismus. Tradici loveckého řádu se pokusili obnovit nadšenci ilegálně už v 70. letech minulého století, oficiálně byla činnost řádu obnovena roku 1993. Oslavy tradic myslivosti jsou tradičně spjaty především se sídlem hraběte Sporcka na zámku Kuks, vloni poprvé tyto oslavy zažila Olomouc.

Olomouc v sobotu zažije tradice myslivosti a Svatohubertskou mši


Poslední změna 21. 10. 2016 11:09:38