Olomouc má Centrum česko-izraelských inovací a partnerství

24. 05. 2021

V multimediálním studiu BEA Campusu Olomouc probíhalo ve čtvrtek 20. května slavnostní založení Centra česko-izraelských inovací a partnerství (CCIIP), které je součástí Moravské vysoké školy Olomouc (MVŠO). V rámci Česka jde o ojedinělý projekt, který je zaměřen na spolupráci s Izraelem při modernizaci zdravotní péče. Zakládajícími partnery CCIIP jsou Česko-izraelská smíšená obchodní komora, Fakultní nemocnice Olomouc, Tesco SW, výzkumné centrum izraelské zdravotní pojišťovny Maccabi a organizace HealthIL, které v Izraeli rozvíjí inovace ve zdravotnictví. Mezi podporovateli projektu jsou Olomoucký kraj, ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Olomouc a člena čestné rady CCIIP Romana Havlíka hodlá toto největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji spolupracovat s izraelskými partnery při vzdělávání zdravotníků zaměřeném na nejnovější trendy. "Druhou oblastí je digitalizace. Posunutí IT a celé nemocnice zase dál k bezpapírovosti. Třetí oblastí je podpora synergického pole zdravotnického výzkumu, kde je to opravdu na hranici klasické medicíny a technologického know-how," podotkl Havlík.

„Věřím, že centrum bude prospěšné Olomouckému kraji i České republice. Na trhu práce je nedostatek lékařů a dalšího zdravotnického personálu a v našem regionu by kvalitu zdravotní péče mohly zlepšit některé vyzkoušené telemedicínské nástroje,“ uvádí jeden z možných výstupů Dalibor Horák, náměstek hejtmana pro zdravotnictví, který je i členem čestné rady centra.

„K založení centra vedla několikaletá cesta, kdy jsme hledali v Izraeli a u nás partnery a témata. Jeho posláním je v rámci ekosystému BEA Olomouc transfer mezinárodního know-how a inovací, které podpoří hospodářský rozvoj kraje,“ shrnuje svou hlavní vizi Josef Tesařík, zakladatel CCIIP a ředitel MVŠO. Jak dodává, nejde však jen o inovace, protože centrum má na nepolitické rovině rozvíjet i česko-izraelské partnerství a kulturu.

Slavností zahájení propojilo řečníky z Prahy, Jeruzaléma, Olomouce a Tel Avivu. Byli mezi nimi např. ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek, hejtman Josef Suchánek, ředitelka izraelského inovačního úřadu Nili Shalev, náměstkyně ministra průmyslu Martina Tauberová, rektor UPOL Martin Procházka, rektorka MVŠO Jarmila Zimmermannová, velvyslanci Martin Stropnický a Daniel Meron. Nově založené centrum má ty nejlepší předpoklady podpořit mezinárodní význam zdravotnického výzkumu v Olomouckém kraji.

 

V multimediálním studiu BEA Campusu Olomouc zleva Roman Havlík (FNOL), Dalibor Horák (OK), Ondřej Bočkay (ČISOK), Tomáš Jelínek (CCIIP), Josef Tesařík (MVŠO) (foto BEA)


Poslední změna 24. 05. 2021 13:20:52