Olomouc hostila Moravský den

28. 05. 2018

Krajské město Olomouc se v sobotu 26. května stalo dějištěm Moravského dne. Celodenní akci, která se odehrávala na Václavském náměstí, v katedrále sv. Václava a na Horním náměstí, pořádalo Místní sdružení Haná Moravské národní obce. O folklórní kulisu se postaraly národopisné soubory Bobule a Hanačka s Hanáckó mozekó Litovel.

Zahájení slavnosti se zúčastnil také náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák.

S lidmi z Moravské národní obce na propagaci a zachování více než tisíciletých moravských tradic spolupracuji přes deset let. Poprvé jsme se setkali při iniciativě vyvěšování moravské vlajky na radnicích při významných dnech moravských dějin. Z mého pohledu je příznačné, že zahájení dnešní slavnosti probíhá v blízkosti katedrály svatého Václava - tedy biskupského stolce, který je odvozován od prvního moravského biskupa a spolupatrona Moravy svatého Metoděje,“ uvedl náměstek Horák.

Moravský den v Olomouci má už pětiletou tradici. Podobné akce jsou pořádány také v Brně a Břeclavi.

Moravská národní obec je spolek příznivců historie, kultury a tradic Moravy.  Snaží se přispět k posílení moravského národního povědomí a k trvalému rozvoji svébytnosti moravské společnosti.

Olomouc hostila Moravský den


Poslední změna 28. 05. 2018 11:35:33