Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán

Datum04. 04.-28. 05. 2017
Místo konáníVlastivědné muzeum Jesenicka, p.o.
WWWwww.muzeum.jesenik.net/index.htm
OrganizátorVlastivědné muzeum Jesenicka, p.o.

Vlastivědné muzeum Jesenicka zve na výstavu Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán s podtitulem Způsoby a možnosti hašení požárů napříč časem a dějiny dobrovolných i profesionálních hasičských sborů. Výstava provede návštěvníka postupně historií a současností dobrovolných i profesionálních hasičských sborů jesenického regionu a přiblíží jejich spolkový život či profesní činnost, dokumentovaný jak textovým a obrazovým materiálem, tak především dobovými exponáty. Objasní způsoby a možnosti hašení požárů napříč časem, představí vývoj hasičské výstroje a techniky a umožní divákovi prohlédnout si nezbytné pomůcky potřebné k úspěšnému zvládnutí ohnivého nebezpečí.

Návštěvníci budou moci spatřit například historickou ruční dvoukolovou stříkačku, nejstarší prostředky k hašení požárů jako jsou dřevěné stříkačky či kožené džbery a názorný vývoj ručních hasících prostředků. K vidění budou rovněž části hasičské výstroje, jmenujme alespoň slavnostní a pracovní ochranné přilby. Nejmladším návštěvníkům výstava umožní hravou formou objasnit a upevnit zásady preventivní požární bezpečnosti a správné chování v krizových situacích. Zahrát si budou moci hasičské pexeso, procvičit znalost čísel tísňových linek nebo vybarvit hasičské omalovánky. Telefonicky je možné objednat edukační program pro školní i mimoškolní skupiny. Pro rodiny s dětmi nabízíme sobotní workshopy v termínech 6. 5. od 13:30 do 14:30 hod. a 13. 5. od 10:00 do 11:00 hod., kde si děti vytvoří vlastní leporelo s požárnickou tématikou.

Výstava bude zahájena 4. dubna 2017 v 18 hodin slavnostní vernisáží v prostoru Vodní tvrze, kde budou moci návštěvníci díky spolupráci s Hasičským záchranným sborem Jeseník spatřit ukázku hašení v domácnosti, prohlédnout si historický a nejnovější hasičský vůz a ochutnat svařené víno. V rámci slavnostní vernisáže vystoupí Hudba při Hasičském záchranném sboru Olomouckého kraje. Vstup na vernisáž je zdarma. Výstava potrvá do 28. května 2017. Muzeum je otevřeno od úterý do neděle vždy od 9:00 do 17:00. Vstupné na výstavu činí 40,-/20,-Kč.

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán
Soubor typu pdfOheň je dobrý sluha, ale zlý pán(185,9 kB)stáhnout


Poslední změna 08. 03. 2017 07:43:57