Ocenili jsme osm dobrovolníků z Olomouckého kraje cenou Křesadlo 2022

15. 12. 2022

Dělají neobyčejné věci pro druhé lidi. Ocenili jsme osm dobrovolníků z Olomouckého kraje cenou Křesadlo 2022. Osm výjimečných dobrovolníků z Olomouckého kraje převzalo v úterý 13. prosince 2022 v Arcibiskupském paláci v Olomouci cenu Křesadlo 2022 za svou obětavou nezištnou pomoc lidem ve svém okolí. Dobrovolníci, kteří působí v různých oblastech veřejného života, byli nominovaní občany nebo organizacemi z celého Olomouckého kraje. Ve dvanáctém ročníku vybírala komise složená ze zástupců kraje, měst, neziskových organizací, univerzity a médií téměř ze třech desítek dobrovolníků.

Mezi oceněnými jsou lidé, kteří neváhali a nad rámec svých povinností pomáhali organizacím či lidem ve svém okolí zvládnout těžkosti jejich života. Nejmladšímu oceněnému Lukáši Madovi, který pomáhá seniorům a zdravotně postiženým v Olomouci, je 24 let, nejstarší dobrovolnici Marii Vyhnálkové pak 91 let, stála u zrodu uničovské Charity a doteď je vítanou pomocí v charitním šatníku. Nejdéle nezištně sloužícím je pak dobrovolný hasič Josef Pokorný, který se do sboru SDH Loštice přidal ve svých deseti letech, a i když je nyní v důchodu, stále je jeho součástí. Ocenění převzal i dobrovolník Arcidiecézní Charity Luboš Plch, který významně pomohl při práci ve skladě s dary určenými pro prchající před válkou z Ukrajiny. Z Nadace Malý Noe byla oceněna Zuzana Hájková, která se věnuje podpoře dětí s postižením nejen v Česku, ale také v nově zřízeném dětském domově v Zambii. Mezi oceněnými je Jaromíra Kurucová, která se věnuje hipoterapii pro děti, či Marianna Pevná, dlouhodobá vedoucí klubu pro seniory v Mohelnici. Společným jmenovatelem všech oceněných je skromnost, se kterou přistupují ke svým aktivitám. Cena je určena právě pro takové obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci.

Mezi předávajícími byl biskup Josef Nuzík, administrátor Olomoucké arcidiecéze, první náměstek hejtmana Ivo Slavotínek či prezident Arcidiecézní Charity Olomouc P. Bohumír Vitásek. Nechyběla ani zakladatelka univerzitního Dobrovolnického centra docentka Tatiana Matulayová nebo zástupce ředitele Maltézské pomoci Michal Šimko. Garantem předáváním cen Křesadlo na území České republiky je dobrovolnická organizace Hestia.

Po udílení cen vystoupil s mimořádně zdařilým programem olomoucký dětský pěvecký sbor Campanella. Hlavním partnerem této akce je Olomoucký kraj, organizaci tradičně zajišťuje Maltézská pomoc.

Videomedailonky oceněných:

Marie Vyhnálková (sociální oblast) ZDE

Lukáš Mada (sociální oblast) ZDE

Luboš Plch (humanitární pomoc) ZDE

Josef Pokorný (dobrovolní hasiči) ZDE

Zuzana Hájková (zdravotní oblast) ZDE

Jaromíra Kurucová (děti mládež a volnočasové aktivity) ZDE

Marianna Pevná (spolková a komunitní činnost) ZDE

Martina Seidlerová (spolková a komunitní činnost) ZDE 

DSC06973.jpg
DSC06339.jpg
DSC06851-2.jpg
DSC06192.jpg


Poslední změna 15. 12. 2022 10:37:57