O energetické úspory v bytových domech je velký zájem

20. 02. 2017

Celkem 426 projektů podali žadatelé o evropské dotace ve výzvě č. 37 „Energetické úspory v bytových domech II“. To je mezi průběžnými výzvami v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) zdaleka nejvyšší počet podaných žádostí. Výzva je zaměřena na aktivity směřující k úsporám energií v bydlení a z Evropského fondu pro regionální rozvoj je v ní k dispozici 3,5 mld. Kč.

Podané žádosti hodnotí specialisté Centra pro regionální rozvoj České republiky a k 14. 2. 2017 jich pozitivně vyhodnotili celkem 271. U 109 žádostí stále probíhá hodnocení. Tyto žádosti (pozitivně ohodnocené a průběžně hodnocené) zabírají 21,2 % alokace, takže ve výzvě je k dispozici ještě přibližně 2,76 mld. Kč finanční alokace EU. V současné době jsou propláceny první ukončené projekty.

O podporu ve výzvě č. 37 mohou žádat vlastníci bytových domů a společenství vlastníků jednotek, kromě fyzických osob nepodnikajících. Podpora se vztahuje na panelové i zděné bytové domy. Podporovanými aktivitami je například zlepšení tepelně-technických parametrů stavebních konstrukcí bytového domu, výměna zdroje tepla pro vytápění, instalace solárních kolektorů nebo fotovoltaických systémů atd. Garantovaný podíl podpory z evropských fondů při splnění minimálních požadavků je 30 % z celkových způsobilých výdajů. Vlastníci bytových domů, kteří provedou důkladnější zateplení, než jsou minimální požadavky, obdrží podporu ve výši 40 % z celkových způsobilých výdajů.

Projektové záměry a žádosti ve výzvě č. 37 je možné konzultovat s pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky, které naleznete v každém krajském městě. Kontakty na ně naleznete na webových stránkách Centra.

O Centru pro regionální rozvoj České republiky

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Již od roku 1999 je hlavní činností Centra administrace a kontrola čerpání evropských fondů. V současném programovém období (2014 – 2020) má na starosti administraci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programy přeshraniční spolupráce. Centrum je také hostitelskou organizací celoevropské poradenské sítě pro malé a střední podnikatele Enterprise Europe Network. Dlouhodobá zkušenost s realizací projektů podporovaných EU, vlastní řídicí a organizační systémy a certifikace podle mezinárodní normy ISO 9001:2008 umožňují Centru rychle a efektivně vyhovět požadavkům jednotlivých programů i klientů při dodržení vysoké kvality.


Poslední změna 20. 02. 2017 13:59:39