Nový vzdělávací program naučí řemeslné práci

18. 02. 2014

Program Mistr a žák vznikl na základě skutečnosti, že tradiční řemesla a rukodělný um upadají čím dál tím víc v zapomnění, což není mnohým lhostejné, a proto pociťují stále větší potřebu vrátit se „ke starým kořenům“ a oprostit se od dnešní nadvlády odlidštěných sériových výrob a obchodních gigantů s produkty nevalné kvality. Cílem organizátorů programu je navrátit zpět do povědomí lidí potřebnost a krásu řemesel.

Mistr a žák je unikátní vzdělávací program zaměřený na výuku tradičních řemesel a jejich propojení se současností. Výuka probíhá formou intenzívních kurzů, které trvají průměrně 10 hodin. Kurzy jsou koncipovány pro malé skupinky zájemců (5 -10), aby se lektor mohl každému z nich věnovat i individuálně.

Lektorskou základnu programu tvoří převážně členové Spolku řemesel ručních, tedy zruční řemeslníci a zároveň zkušení učitelé daného řemesla. Většina kurzů probíhá v prostorách Hanáckého skanzenu v Příkazích u Olomouce, některé pak v kovárně či specializovaných dílnách v okolí Olomouce.

Kurzy jsou určeny jak pro širokou veřejnost, tak pro menší pracovní skupiny, týmy, které mohou společnou řemeslnou tvorbu využít jako unikátní alternativu podpory tvůrčí atmosféry a kreativity ve firmě, udržování dobrých týmových vztahů, tréninku spolupráce a zároveň relaxace.

Setkání mistra tradičního řemesla s malou skupinou žáků spočívá v teoretické a hlavně praktické výuce, která vyústí v samostatné práci na konkrétním výrobku. Kurzy pořádané programem Mistr a žák mají za cíl nejen naučit žáka technikám daného řemesla, ale také poskytnout podnět k dlouhodobému smysluplnému a tvořivému využití volného času, k uvolnění stresu a vyčerpanosti, k rozvoji kreativity každého účastníka a k radosti z vlastnoručně zhotovených jak praktických tak okrasných výrobků.

Na jaře 2014 otevřou organizátoři více než 20 kurzů různých řemesel. Cena kurzu vždy zahrnuje výuku řemesla, potřebný materiál, certifikát o absolvování kurzu a občerstvení.

Program Mistr a žák spustí v nejbližší době internetový obchod, kde budou moci jak Mistři, tak účastníci programu nabízet své výrobky k prodeji široké veřejnosti.

Více na www.mistrazak.cz a https://www.facebook.com/mistrazak.

Soubor typu .jpgPlakát programu(739,8 kB)stáhnout
Soubor typu .xlsxKalendář akcí(13,8 kB)XLSX | PDF


Poslední změna 18. 02. 2014 09:10:09