Nový dotační program podpoří přeshraniční spolupráci s Polskem

29. 06. 2015

Další z pěti přeshraničních programů pro období 2014-2020 realizovaných mezi Českou republikou a sousedními státy je schválený. Program Interreg V-A Česká republika - Polsko má pro své žadatele k dispozici přes 226 milionů euro. Tyto prostředky budou posíleny o národní příspěvky obou sousedních zemí. Součástí programu je Fond mikroprojektů, na který je vyčleněno 20 procent prostředků programu a  který slouží k upevňování vzájemné spolupráce a sounáležitosti na lokální úrovni.

Prostředky nového programu budou využity na podporu projektů řešících společné řízení rizik (12,2 mi. EUR), využití kulturních a přírodních zdrojů společného území pro posílení návštěvnosti regionu včetně zlepšení jejich dostupnosti (135,7  mil. EUR), vzdělávání a kvalifikaci žáků a studentů v příhraničním území (10,2 mil. EUR) a spolupráci institucí a komunit (54,5 mil. EUR). Vyhlášení prvních otevřených výzev pro žadatele lze očekávat v měsíci září tohoto roku.

„Žadatelé z Olomouckého kraje již v uplynulém období zrealizovali v partnerství s polskými subjekty mnoho zajímavých a smysluplných projektů. Zrekonstruované silnice, pořízení modernější zásahové techniky pro hasičské sbory či nové muzejní expozice jsou jen základním výčtem výstupů zrealizovaných projektů. Polsko je naším klíčovým partnerem a jsem optimistou, pokud jde o budoucí rozvoj česko-polské spolupráce. Věřím, že vzájemné hranice dnes představují spíše administrativní čáru, než skutečnou hranici v přeshraničních vztazích“, uvedl náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

                      


Poslední změna 29. 06. 2015 09:01:30