Nevidomí si mohou ohmatat model hradu Bouzova

26. 10. 2012

Od středy 24. října se nevidomí a slabozrací spoluobčané mohou seznámit s pohádkovým hradem Bouzov. Umožní jim to model v poměru 1:100, který bude do 2. listopadu vystaven v sídle Olomouckého kraje. Výrobu takzvaného haptického neboli hmatového modelu financoval Olomoucký kraj a Národní památkový ústav v Olomouci.

Bouzovský model je z lipového a olšového dřeva a plastu. Je natřený do téměř reálných barev hradu, které jsou navíc na dotyk rozeznatelné. Jde třeba poznat hrubější střešní krytinu provedenou formou granitu oproti hladkému zdivu hradního paláce. Právě barevnost, jednoduchost a čitelnost při doteku dlaněmi jsou hlavními plusy modelu, který je výtvarnou zkratkou přibližující slavný pohádkový hrad nevidomým a slabozrakým.

Autorem modelu je restaurátor Otakar Ruček z Olomouce, který jej vyráběl od léta 2012 v úzké spolupráci s pracovníky olomoucké pobočky obecně prospěšné společnosti Tyflocentrum. Dílo je zmenšeno v poměru 1: 100 a jeho rozměry jsou 118 x 75 cm, výška včetně stolu cca 120 cm. Výškově je přizpůsoben tak, aby na něj dosáhly i malé děti.

Majitelem modelu je olomoucká pobočka Národního památkového ústavu. Od památkové sezóny 2013 bude model umístěn na hradě Bouzov a umožní osobám se zrakovým postižením vnímat tuto dominantní památku Olomouckého kraje, hmatově se seznámit s jejími detaily a získat nový vjem a zážitek.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje v roce 2004 přijalo Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením, který vznikl ve spolupráci s Olomouckou krajskou radou osob se zdravotním postižením. V září 2010 byl tento plán aktualizován. V tomto plánu si mimo jiné dalo Zastupitelstvo Olomouckého kraje za úkol podporovat aktivity kulturních zařízení přispívající k odstraňování všech typů bariér znesnadňujících například vnímání uměleckých nebo kulturních výtvorů.

Jednou z konkrétních aktivit vzniklých podle tohoto plánu je i projekt zpřístupnění olomouckých památek zrakově postiženým a tedy i vznik haptického neboli hmatového modelu hradu Bouzova. Tento model vznikl za součinnosti Olomouckého kraje a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště Olomouc. Olomoucký kraj přispěl na model 36 tisíci korunami, Národní památkový ústav částkou 22,5 tisíce korun.

Nevidomí si mohou ohmatat model hradu Bouzova


Poslední změna 26. 10. 2012 09:39:22