Náměstek hejtmana Dalibor Horák se zúčastnil lékařského kongresu v Olomouci

11. 04. 2017

Koncem března se v olomouckém hotelu Clarion uskutečnil Kongres praktických lékařů Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evanglisty Purkyně. Prestižní setkání lékařů se konalo s podporou Olomouckého kraje. Olomouc byla jako místo konání zvolena hned z několika důvodu. Nachází se zde prestižní Lékařská fakulta UP, fakultní nemocnice a v kraji je řada dalších kvalitních zdravotnických zařízení.

Program kongresu byl zaměřen na lékaře a další zdravotnické pracovníky v primární péči. V úvodu kongresu pozdravil účastníky náměstek hejtmana Olomoukého kraje Dalibor Horák. Ve svém vystoupení zdůraznil, že primární zdravotnická péče je základním pilířem přednemocniční péče a tvoří záchytnou síť při řešení zdravotních problémů jednotlivých pacientů.

„V Olomouckém kraji je primární péče poskytována na velmi dobré úrovni, nicméně jako velký problém vnímám stárnutí populace praktických lékařů a jejich náhradu v terénu. Plošného rozložení primární péče je historicky poměrně rovnoměrné, ale problém je v periferních oblastech kraje. Řešení však není prioritně záležitostí krajských samospráv, ale výrazně ho ovlivňuje politika zdravotních pojišťoven,“ uvedl náměstek Horák.

Dále se ujal slova předseda pořádající společnosti doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., který potvrdil, že v příštích letech bude snahou odborných lékařských společností, aby jedním z výstupů odborné akce praktických lékařů byly i návrhy na řešení problému nerovnoměrnéhou zastoupení primární péče v periferních oblastech Olomouckého kraje. „V tomto bodě jsou zástupci odborné společnosti také závislí na spolupráci s plátci zdravotní péče,“  řekl pan docent Býma.

Při slavnostním  zahájení kongresu bylo více než 400 účastníků ubezpečeno, že tato doposud nejvýznamnější akce svého druhu na území Olomouckého kraje může dlouhodobě počítat s morální i hmotnou podporou krajské samosprávy. Význam akce byl také zdůrazněn spoluprácí na odborném programu s Fakultní nemocnicí v Olomouci, která se podílí na výchově nových na Univerzitě Palackého.

Kongres  zaměřený na primární péči byl účastníky hodnocen jako vysoce úspěšný také díky podpoře  Olomouckého kraje, s jehož podporou bylo možné naplnit veškeré plány a  předsevzetí Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a jeho organizátorů.

Vedle odborného programu se  účastníkům představila Olomouc jako historicky ojedinělé město s mnohými atraktivitami, které příjemně zpestřily pracovní kongresově dny.

Náměstek hejtmana Dalibor Horák se zúčastnil lékařského kongresu v Olomouci
Náměstek hejtmana Dalibor Horák se zúčastnil lékařského kongresu v Olomouci
Náměstek hejtmana Dalibor Horák se zúčastnil lékařského kongresu v Olomouci


Poslední změna 11. 04. 2017 12:13:42