Na výměnu kotlů je nově více peněz i času

28. 11. 2017

Radní Olomouckého kraje schválili v pondělí 27. listopadu zásadní změny v kotlíkových dotacích.  Na peníze, určené k výměně starých kotlů za nové, teď dosáhne více lidí, kteří se nově mohou hlásit až do konce dubna 2018. Z původních 124 miliónů korun navýšilo hejtmanství rozpočet dotačního projektu na téměř 167 miliónů.

„V polovině listopadu jsme evidovali více než 1500 žádostí a zájem žadatelů byl vyšší, než původně vyčleněné finanční prostředky. Proto jsme se rozhodli navýšit dotační program o dalších třiačtyřicet miliónů korun,“ informoval náměstek hejtmana Pavel Šoltys.

Letos poprvé mohou zájemci většinu dotačních formulářů vyplnit elektronicky na webových stránkách www.olkraj.cz/kotlikovedotace. Na stejném místě najdou také informace k dotačnímu programu, návod k  vyplnění žádosti, včetně postupu pro následnou elektronickou evidenci formuláře. Do deseti pracovních dnů od elektronické evidence pak musí vyplněnou žádost doručit na kraj osobně. „Účelem těchto dotací je, aby se v regionu zlepšilo životní prostředí, protože kouř ze starých kotlů se na jeho znečištění výrazně podílí,“ vysvětlil Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Finanční podpora je poskytována na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech na území celého kraje. Lidé mohou díky dotacím ušetřit při pořízení kotlů na pevná paliva, plyn nebo tepelných čerpadel. Podporu naopak nezískají při koupi kotle na uhlí či kombinovaného kotle s ručním přikládáním.

Na výměnu kotlů je nově více peněz i času


Poslední změna 29. 11. 2017 14:29:54