Na rozvoj Olomouckého kraje bylo schváleno dalších 513 milionů z ROP

15. 08. 2013

Vybavení pro základní a střední školy, silnice, upravená náměstí či nové ubytovací kapacity v regionu, to je jen zlomek toho, co Výbor Regionální rady schválil na svém jednání ve středu 7. 8 .2013. Celkem do Olomouckého kraje poslal 513 milionů korun z ROP Střední Morava. Dalších 398 milionů korun uhradí příjemci dotace ze svého.

Největší díl dotací byl v Olomouckém kraji schválený na silnice. Bude zrekonstruováno 6,5 kilometrů silnic (průtah Pňovicemi, Výšovicemi, Senicí a úsek Valšovský Žleb – Dlouhá Loučka), v Němčicích nad Hanou bude zbourán most a nahrazen novým. V Lipníku nad Bečvou zanikne stávající vidlicová křižovatka ulice Hranické, Komenského Sady a Novosady a vznikne malá okružní křižovatka o vnějším průměru přibližně 36 metrů, včetně návazných silničních napojení a nového řešení stávající křižovatky ulice Smetanová a Novosady. Na všechny vyjmenované úpravy získal Olomoucký kraj dotaci z ROP Střední Morava ve výši 172 miliony korun.

Vysokou podporu získaly projekty z oblasti cestovního ruchu a to jak u veřejné správy, tak i u podnikatelů. Těm Výbor Regionální rady schválil projekty za 197 milionů korun, které budou hrazeny z ROP Střední Morava. Dalších 253 miliony musejí podnikatelé hradit z vlastních zdrojů. Podnikatelé totiž na rozdíl od veřejného sektoru dostávají pouze 40-60 procent dotace z celkových způsobilých výdajů. U projektů veřejného sektoru je to 85 procent. Výraznou finanční injekci (83 mil. Kč) získali podnikatelé na Šumpersku, kde výrazně vzrostla poptávka po ubytovacích kapacitách. Nárůst zaznamená především Loučná nad Desnou, opravena bude i známá turistická chata Švýcárna. Dalších 89 milionů z ROP Střední Morava získají podnikatelé s působností mimo podporovaná území. Bude například revitalizován fort Křelov (6,5 mil. Kč), v Hrubé Vodě vznikne park sportu (11 mil. Kč) a v obci Branná dobová expozice života na fojtství (7 mil. Kč). Spolu s těmi to projekty bylo schváleno po 5 milionech na rozšíření nabídky služeb ski areálu U Pekina ve Zlatých Horách a na zasněžovací systém v Hlubočkách u Olomouce.

Ani obce nezůstaly pozadu s projekty na rozvoj cestovního ruchu. V Olomouckém kraji vzniknou projekty za 19 milionů korun. Bude to například galerie Zdeňka Buriana ve Slatinicích (5 mil. Kč), muzeum tradičních lidových řemesel Hané v Čechách pod Kosířem (3,8 mil. Kč) nebo dětské naučné stezky v lázeňské obci Bludov (2,2 mil. Kč).

Nemalá částka, 84 miliony korun, byla schválena na fyzickou revitalizaci území ve městech s počtem obyvatel nad 5 000. Největší výše dotace byla schválena městu Litovel na revitalizaci náměstí Přemysla Otakara (20,6 mil. Kč) a městu Šternberk na revitalizaci ulic Masarykova, Krampolova (20 mil. Kč). Města obecně patří k aktivním žadatelům o dotace. Doposud byly na úpravy veřejných prostranství městům v Olomouckém kraji schváleny investice ve výši 337 milionů korun. Z velké části jsou tyto investice již dokončeny. Z hotových investic lze vyjmenovat například centrum města Uničov, Jeseník nebo Zábřeh.

Přibližně 31 milionů korun dostanou školy v Olomouckém kraji. V Hranicích na Moravě bude rozšířena kapacita mateřské školy na Struhlovsku (2,3 mil. Kč). Na nové přírodovědné učebny se mohou těšit na základní škole v Kojetíně (2 mil. Kč) nebo v Jeseníku (2,4 mil. Kč). Nové odborné učebny budou přistaveny ve střední polytechnické škole v Olomouci (13,6 mil. Kč) a nové dílny vzniknou na střední škole technické a zemědělské v Mohelnici (8,5 mil. Kč).

V Olomouckém kraji bylo doposud podpořeno 508 projektů financovaných z ROP Střední Morava za 7,9 miliardy korun. Veřejný a neziskový sektor přitom realizoval 414 projektů za 6,4 miliardy, podnikatelé pouze 94 projektů za 1,5 miliardy korun.

Soubor typu .pdfSeznam schválených projektů(238,8 kB)stáhnout


Poslední změna 15. 08. 2013 15:26:55