Máte kolem sebe skvělé knihovníky? Nominujte je do soutěže

06. 04. 2023

Hledá se nejlepší venkovský knihovník Olomouckého kraje. Do 3. května je mohou nominovat zřizovatelé knihoven, zástupci jiných půjčoven knih i samotní čtenáři.

„Chceme ocenit ty, jejichž práce je nenápadná, ale za to velmi důležitá. Knihovníci se starají o rozsáhlé knihovní fondy a za léta fungování knihovny se stali osobnostmi, které se významně podílí na kulturním životě obce,“ řekl radní Olomouckého kraje pro oblast kultury Jan Žůrek.

Letos se jedná už o sedmý ročník soutěže. Hodnoticí komise, složená ze zástupců Vědecké knihovny v Olomouci a pověřených knihoven, vybere z došlých přihlášek pět knihovníků, které osobně navštíví.

„Cílem ocenění je pozvednout prestiž činnosti venkovských knihovníků a vyjádřit jim podporu na krajské úrovni. Oceněni budou tři nejlepší z nich a mezi sledovaná kritéria patří například celková péče o knihovnu a její vzhled, úspěšná kulturně-výchovná činnost a samozřejmě nelze opomenout ani samotnou osobnost knihovníka,“ dodala ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Ťulpíková.

Nominační formulář a pravidla soutěže najdou zájemci na webových stránkách Vědecké knihovny v Olomouci.

V Olomouckém kraji je celkem 472 knihoven, z toho 424 neprofesionálních. Hejtmanství letos na jejich provoz uvolnilo více než čtrnáct miliónů korun v rámci podpory regionální funkce knihoven.

Máte kolem sebe skvělé knihovníky? Navrhněte je do soutěže


Poslední změna 06. 04. 2023 14:12:00