Lidé bez domova změří své síly ve fotbalovém turnaji

22. 05. 2017

Samaritán Open 2017 odstartuje ve čtvrtek 25. května na hřišti fotbalového klubu ve Velkém Týnci již 26. ročník tradičního utkání družstev neziskových organizací v malé kopané. Do turnaje se v letošním roce přihlásilo šest týmů složených tradičně z klientů azylových domů, nocleháren a terénu, pracovníků i dobrovolníků, stážistů a sympatizantů sociálních organizací. Sportovního klání v malé kopané se zúčastní týmy hráčů z celé Moravy.

Turnaj je příležitostí k nezávaznému setkání pracovníků a klientů sociálních služeb zaměřujících se na lidi bez domova,“ uvádí Jaromír Kytlica, jeden z organizátorů Samaritán Open.

Družstvo za Charitu Olomouc začíná s přípravami na fotbalový turnaj už od dubna. „Scházíme se každé úterý až do konce září. Pro klienty je to takový pevný bod v týdnu, kdy tráví čas volnočasovou aktivitou, která je pro ně zároveň bezpečným místem setkávání. Mnozí z klientů se potýkají s problémem alkoholismu, vím, že v den tréninku sami se sebou vždy bojují a snaží se nepít,“ sděluje Tomáš Pavlíček, terénní pracovník a vedoucí oddílu v jedné osobě.

Charitní fotbalový tým je složený z klientů, pracovníků a dobrovolníků, z nichž každý tvoří zhruba jednu třetinu počtu členů.

Od dubna do září se na trénincích protočí asi 15 klientů z azylového domu, ale i nocleháren a terénu, to znamená lidí, kteří žijí v nějakém provizorním zázemí, jako jsou zahradní chatky či squaty. Mnozí hráli fotbal, když byli mladí a účast v turnaji je pro ně příležitostí zahrát si na umělé trávě, což je událost,“ podotýká Tomáš Pavlíček a dodává, že fotbal není jen doménou mužů: „V minulých ročnících jsme měli vždy v týmu i jednu hráčku, letos budeme mít možná i dvě.

Pravidla fotbalového turnaje jsou přísná. Hráč pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek je okamžitě vyloučen, v případě užití vulgárních slov a nadávek obdrží hráč žlutou kartu, při jejich opakovaném užití je z hřiště rovněž vykázán. Minulé ročníky však ukázaly ohromné sebezapření a nadšeného sportovního ducha všech hráčů fotbalových družstev.

Akce se v letošním roce účastní organizace Azylový dům Samaritán Otrokovice, Azylový dům sv. Františka Ostrava, Armáda spásy Krnov, Podané ruce Olomouc a Bethel Karviná. Fotbalové utkání zahájí v 9:00 Armáda spásy a Podané ruce Olomouc, v 14:00 se uskuteční závěrečné finále o první a druhé místo. 

Lidé bez domova změří své síly ve fotbalovém turnaji
Lidé bez domova změří své síly ve fotbalovém turnaji


Poslední změna 22. 05. 2017 12:20:33