Letecká záchranka používá brýle pro noční vidění

03. 11. 2015

Špičková technika pro noční vidění, kterou využívají zejména policejní a armádní složky, je od 1. listopadu součástí výbavy vrtulníku letecké záchranné služby operující v olomouckém regionu. Systém snímání nočního vidění (NVIS) umožní záchranářům větší bezpečnost letu v noci a možnost přistání do neznámého terénu, což dosud nebylo možné. Pacientům s vážnými zdravotními problémy tak výrazně vzroste naděje na záchranu. Vrtulníky mohly do konce října létat v noci pouze mezi nemocničními heliporty.

„V současné době jsou vybaveny brýlemi pro noční vidění posádky vrtulníků letecké záchranné služby v Olomouci, Brně a Praze,“ řekl Martin Škvrně ze společnosti Alfa Helicopter, jejíž piloti jsou součástí záchranných týmů. Pro systém létání v noci musí být proškolen také další člen posádek vrtulníku – zdravotnický záchranář, který působí zároveň jako navigátor. Alfa Helicopter používá nejmodernější brýle třetí generace izraelské a severoamerické výroby, s nimiž létají mimo jiné i elitní vojenské zásahové jednotky mnoha států.

Náměstek ředitele olomoucké záchranky a zároveň lékař vrtulníkové posádky Petr Šmejkal zavedení nové techniky vítá: „Díky této technologii jsme schopni dostat se v krátkém čase za pacientem a rychle ho přepravit k nemocniční péči, obzvlášť v zimním období, kdy se začíná stmívat již odpoledne.“

Brýle pro noční vidění jsou lehká přídavná optoelektronická zařízení, připevněná přímo na přilbě a využívaná posádkou ke sledování prostoru v okolí vrtulníku. Prvním uživatelem brýlí pro noční vidění v ČR byla policejní letka v polovině devadesátých let, od roku 2006 je používá armáda, od roku 2007 pražská letecká záchranka, která létá s policejními helikoptérami. Prvním českým civilním provozovatelem využívajícím brýle pro noční vidění v záchranářských vrtulnících se stala od loňska Alfa Helicopter.

Autor: Michal Slánský, www.zzsol.cz
Ilustrační foto, zdroj: www.zzsol.cz


Poslední změna 03. 11. 2015 09:24:02