Legiovlak poprvé přijel do Olomouckého kraje

13. 10. 2016

Legiovlak na závěr druhého roku svého putování po České republice zamířil do Olomouckého kraje. Během října a listopadu navštíví města Hranice, Olomouc, Prostějov a Přerov. Legiovlak s už 13 zrekonstruovanými vagony, které představují život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války, přijel do železniční stanice Olomouc právě dnes.

Legiovlak, projekt Československé obce legionářské, připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá z 13 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce československých legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918 –1920. Průjezd kolem světa domů do Československa si legionáři často museli vynutit tvrdým bojem s bolševiky a vlastní krví.

„Je třeba, abychom si historii stále připomínali a vážili si těch, kteří bojovali za naši svobodu a demokracii. Věřím, že Legiovlak bude na všech svých zastávkách v regionu hojně navštěvován. Olomoucký kraj se podpoře válečných veteránů a legionářů věnuje řadu let. V tomto roce jim významně přispěl na nákup léků a zdravotnických pomůcek," uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

 „Olomouci svou návštěvu už dlouho dlužíme, zdejší společnost ABmodel totiž renovovala tři z našich vagonů a to vagon štábní, zdravotní a krejčovský,“ řekl Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100.

Legiovlak bude přímo v Olomouci i 28. října - důstojně tak doplní plánované oslavy státního svátku.

Program Legiovlaku:

Hranice na Moravě                                     3. - 10. 10. 2016

Olomouc                                                     13. – 28. 10. 2016

Prostějov                                                     31. 10. – 6. 11. 2016

Přerov                                                          7. – 13. 11. 2016

Zábřeh                                                         29. 11. – 4. 12. 2016

Legiovlak představuje naši vojenskou historii nejen široké veřejnosti, ale zaměřuje se především na školní mládež, které je sto let stará historie poněkud vzdálená. Proto jsou připraveny skupinové prohlídky, na které se lze dopředu objednat na e-mailu skoly@legiovlak.cz nebo na tel. 734 315 642 a domluvit si přesný čas.

Každý návštěvník může navíc v Legiovlaku zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka ve vagonu, který je označený jako Plukovní prodejna, dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na 2 000 karet legionářů.

Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8:00 do 16:00 a o víkendech od 9:00 do 16:00. Komentované prohlídky s průvodcem pro veřejnost bez objednávky začínají každý den od 13:00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech.

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejvíce přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu.

„Kromě zmíněného důstojnického vozu jsme letos rozšířili i o kinosál Osvětového odboru odbočky Československé národní rady na Rusi, ve kterém budeme promítat dobové dokumenty a filmy,“ doplnil Charfreitag.

Návštěvníci si tak dále budou moci prohlédnout ambulanci polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, zdravotní vůz, kovářský vagon s obráběcí dílnou, krejčovský či štábní vůz. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin.

Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.

Více fotografií najdete zde.

Legiovlak poprvé přijíždí do Olomouckého kraje
plan-cesty-legiovlaku-2016.jpg
Legiovlak poprvé přijíždí do Olomouckého kraje


Poslední změna 13. 10. 2016 12:19:06