Krása kovu, ohně a damascénské oceli ve vodní tvrzi

11. 01. 2017

Vlastivědné muzeum Jesenicka zahájí výstavní sezónu roku 2017 výstavou zapůjčenou z Technického muzea v Brně, která se věnuje především nožům, avšak podívaná to bude nejen pro pány.

Vysoce kvalitní čepele nožů nesou charakteristickou kresbu tzv. mramorování, které připomíná vlnky na hladině moře a jejíž vzor je vždy naprosto unikátní. Název Damascenc pochází ze jména syrského města Damašek, historického centra výroby a obchodu s tímto velice vzácným a drahým zbožím. Výroba tradiční damascenské oceli začala být napodobována jinými technikami, ovšem i tato ocel je velmi ostrá s typickou kresbou a velmi kvalitními parametry pevnosti a pružnosti. Užívá se na výrobu nejen zbraní, ale i luxusních šperků.

Výstava bude doplněna originálními kovovými předměty z archeologických výzkumů ze sbírek VMJ a díly uměleckého kováře Mg.A Jaroslava Křížka.

Vernisáž výstavy proběhne v úterý 24. ledna od 18:00, vstup na vernisáž je zdarma. Výstava potrvá do 26. 3. 2017.

V rámci vernisáže se představí všestranně talentovaná umělkyně Milli Janatková, která v letech 2014 a 2016 získala za svou hudbu čtyři nominace na ceny nezávislé hudby v USA. Zahraje a zazpívá autorské písně na pomezí žánrů, které Vám dodají živelnou sílu, klid i naději.

Otevírací doba muzea je od úterý do soboty vždy od 9.00 do 17.00 hodin, vstupné 40/20 Kč.

Krása kovu, ohně a damascénské oceli ve vodní tvrzi
Krása kovu, ohně a damascénské oceli ve vodní tvrzi


Poslední změna 11. 01. 2017 15:47:12