Kraj připravuje novinky pro středoškoláky

17. 10. 2019

Nové obory vzdělání a jednorázové stipendium – to jsou další kroky, kterými chce Olomoucký kraj od školního roku 2020/2021 podpořit střední školství na Jesenicku. Hejtmanství v tomto regionu zřizuje celkem pět středních škol.

Hlavním cílem finančního příspěvku je podpora navýšení počtu žáků, kteří navštěvují střední školy na Jesenicku a také jejich motivace k vzdělávání právě v tomto regionu. Na tomto projektu spolupracujeme se Sdružením měst a obcí Jesenicka a také s městem Jeseník,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast školství Ladislav Hynek.

Na školách navíc přibudou obory, po jejichž absolventech je poptávka na trhu práce a které zatraktivní nabídku těchto vzdělávacích zařízení. Například na SOŠ a SOU strojírenském a stavebním bude možné nově studovat informační technologie a navíc i obor elektrikář. Škola kvůli tomu dokonce změní název na Střední průmyslovou školu Jeseník.

Jiný název bude mít také Střední škola gastronomie a farmářství v Jeseníku, do něhož kvůli novému oboru masér ve zdravotnictví přibude slovíčko služeb. Odborné učiliště a Praktická škola v Lipové – lázních se pak rozroste o budoucí kameníky, tesaře a ošetřovatele,“ vysvětlil náměstek Hynek.

Hejtmanství i nadále podporuje na středních školách v celém kraji formou stipendií celkem 48 oborů vzdělání – 32 učebních a 16 maturitních. Vyčlenilo na to 7 400 000 korun.

Kraj připravuje novinky pro středoškoláky       Ilustrační foto


Poslední změna 17. 10. 2019 07:56:50