Kraj pořídí chytré „simulanty“

15. 02. 2018

Olomoucký kraj pořídí zdravotnické záchranné službě dvojici nových „simulantů“. Jde o moderní a elektronikou prošpikované figuríny, které jsou řízené počítačem a jež záchranářům umožní velmi reálný trénink v poskytování první pomoci.

„Figuríny už při výcviku používáme, tyto budou ale mnohem sofistikovanější. Dokáží třeba vyhodnotit, jak kvalitně lékař nebo zdravotník první pomoc poskytuje, a pokud přitom udělá chybu, figurína tomu uzpůsobí další svoje chování, třeba tím, že změní svůj srdeční rytmus,“ vysvětluje vymoženosti moderní techniky ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Jedna z pořizovaných figurín má simulovat dospělého člověka, druhá dětského pacienta. „V krajské záchranné službě pracují špičkoví pracovníci. A hejtmanství udělá vše pro to, aby měli k dispozici co možná nejlepší techniku,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje. Náklady na pořízení dvou cvičných figurín přesahují čtyři milióny korun.

Vloni hejtmanství zaplatilo vybudování nového heliportu letecké záchranky v Konici a výrazně přispělo i na obnovu starých sanitek.

Kraj pořídí chytré "simulanty"          Ilustrační foto


Poslední změna 15. 02. 2018 13:38:16