Kraj podpoří rozvoj venkova 60 milióny korun

02. 12. 2019

Více než šedesát miliónů korun chce příští rok uvolnit Olomoucký kraj na rozvoj venkova. Počítá s tím návrh nového krajského rozpočtu. Celá částka se má rozdělit do pěti dotačních titulů, aby si starostové mohli vybrat, co v obcích nejvíce potřebují.

Stejně jako v minulých letech budeme obcím opět přispívat na pořízení projektové dokumentace, opravy kulturních domů nebo podporu malých prodejen. Tento program jsme poprvé vyhlásili vloni a zaznamenal mimořádný zájem. Nově o něj budou moci žádat i místní části větších vesnic,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Program na obnovu venkova je jedním z nejdůležitějších dotačních projektů. Hejtmanství peníze na rozvoj obcí každoročně navyšuje. Nerozhoduje při tom od stolu, ale se starosty probírá, kam přesně má kraj finanční podporu směrovat. O tom, že jde o účinný způsob rozdělování peněz, svědčí fakt, že dotace na rozvoj vesnic patří v regionu mezi nejžádanější.

„Na opravy a rekonstrukce kulturních domů půjde celkem deset miliónů korun. Dalších čtyřicet miliónů mohou žadatelé čerpat na opravy cest, chodníků a podobně,“ dodal Pavel Šoltys, náměstek hejtmana pro strategický rozvoj.

Krajská rada už program na obnovu venkova schválila, v polovině prosince ho bude ještě projednávat krajské zastupitelstvo. Žádosti o dotace začne hejtmanství přijímat ve druhé polovině ledna. Pro žadatele připraví informační semináře a nabídne i telefonickou podporu.

ilustrační foto


Poslední změna 02. 12. 2019 18:36:08