Kraj podpoří obce dotacemi na zvýšení dopravní bezpečnosti

11. 11. 2014

Obce mohou v příštím roce žádat také peníze na realizaci bezpečnostních prvků. Jedná se o finanční prostředky na výstavbu nízkonákladových dopravně inženýrských opatření. Mezi ně patří například zpomalovací ostrůvky na vjezdech do obcí, střední dělící ostrůvky nebo malé okružní křižovatky.

„V rámci tří dotačních programů, které chystáme pro obce na příští rok, je i tento, zaměřený na realizaci bezpečnostních prvků. Jedná se o projekt určený na akce a stavby, které nevyžadují vysoké finanční náklady. Účinně však přispějí ke zvýšení bezpečnosti všech účastníků silničního provozu,“ uvedl náměstek pro dopravu Alois Mačák.

Cílem programu je nízkonákladové a přitom efektivní zvýšení bezpečnosti na silnicích. Mezi hlavní příčiny dopravních nehod patří podle statistik nepřiměřená rychlost. Právě tento problém může účinně eliminovat tzv. bezpečný dopravní sektor.

V roce 2015 by chtělo hejtmanství uvolnit na realizaci opatření pro zvýšení bezpečnosti dopravy částku ve výši 5 mil. korun. Vyhlášení programu je naplánováno do konce letošního roku, a to po schválení nového rozpočtu 12. prosince. Konečný termín pro předložení jednotlivých projektů je 27. února příštího roku. Harmonogram, spolu s návrhem pravidel, schválili radní kraje na svém posledním jednání.

Od roku 2006 do letošního roku poskytl Olomoucký kraj z tohoto programu obcím více než 45 milionů korun.


Poslední změna 11. 11. 2014 08:27:46