Kraj plánuje navýšit peníze na výměnu kotlů a podpořit ty, kteří měli smůlu

17. 02. 2020

Osmašedesát miliónů korun navíc chce získat Olomoucký kraj na projekt výměny kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za moderní a ekologičtější zdroje tepla. Peníze může hejtmanství dostat z národního programu Nová zelená úsporám. Následně je plánuje rozdělit mezi ty, kteří si vloni o kotlíkovou dotaci požádali, ale jejichž žádost kvůli převisu poptávky skončila v takzvaném zásobníku.

Peníze navíc se vždycky hodí, a v tomto případě to platí dvojnásob. Pokud budeme s požadavkem o finanční dorovnání úspěšní, můžeme podpořit dalších téměř šest stovek žádostí o nový kotel nebo tepelné čerpadlo, což významně přispěje ke zlepšení kvality ovzduší v regionu," řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

V současné době jde do finále třetí vlna kotlíkových dotací. Úderem silvestrovského poledne skončil příjem žádostí - na krajský úřad do té doby dorazilo celkem 2609 požadavků obyvatel regionu.

Dosud jsme schválili 1518 žádostí za více než 171,4 miliónu korun. Největší zájem tentokrát lidé měli o kondenzační kotle na zemní plyn. Následovala tepelná čerpadla a ruční i automatické kotle na biomasu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast strategického rozvoje Pavel Šoltys.

Ve třetí vlně kotlíkových dotací bylo celkem 171 miliónů korun. Maximální výše finanční podpory na jednu žádost přitom činila zhruba 127 tisíc korun.

Kraj plánuje navýšit peníze na výměnu kotlů a podpořit ty, kteří měli smůlu     Ilustrační foto


Poslední změna 17. 02. 2020 09:12:27