Kraj má zájem o linku na výrobu roušek

03. 11. 2020

Záměr pořízení linky na výrobu nanoroušek a jednorázových roušek schválili na svém ustavujícím zasedání noví zastupitelé Olomouckého kraje. Záměr počítá s přijetím zařízení z daru zprostředkovaného předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milošem Vystrčilem během jeho návštěvy Taiwanu.

„Všichni si ještě dobře pamatujeme, v jaké situaci jsme se ocitli na jaře během první vlny koronaviru. Roušky tehdy zoufale chyběly a do jejich výroby se zapojoval každý, kdo měl jen trochu šikovné ruce. Opakování tohoto scénáře chceme pořízením linky předejít,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Schválením záměru vyjádřili krajští zastupitelé prioritní zájem získat do regionu jedno ze zařízení. Díky lince by v případě potřeby byla zajištěna výrobní kapacita nanoroušek i jednorázových roušek pro potřeby ochrany nejohroženějších skupin obyvatel Olomouckého kraje.

„V současné době jsou jednotlivé organizace tímto druhem ochranných prostředků zásobeny. V případě, že poptávka po rouškách stoupne nebo budou akutně chybět, nebudeme díky lince odkázáni na pomoc odjinud,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro sociální oblast Ivo Slavotínek.

Výrobní linka by do regionu měla dorazit v následujících měsících. O jejím umístění rozhodnou krajští radní.

 Kraj má zájem o linku na výrobu roušek


Poslední změna 11. 11. 2020 13:51:13