Kraj investoval 27 miliónů do nového oddělení paliativní péče

20. 06. 2019

Koncepce paliativní péče, kterou Olomoucký kraj zavedl jako první v Česku,  má první velký hmatatelný výsledek. Tím je otevření nového oddělení v prostějovské nemocnici, k němuž došlo ve čtvrtek 20. června. Zdravotníci se v něm budou starat o nevyléčitelně nemocné a umírající.

„Rekonstrukcí stávající budovy vzniklo devatenáct lůžek následné a pět paliativní péče. Součástí přestavby bylo vybudování pietní místnosti, aby se rodina s umírajícím pacientem měla kde důstojně rozloučit,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

S přestavbou nemocničního pavilonu začali dělníci vloni v listopadu. Nová je elektroinstalace, zdravotechnika, zázemí pro lékaře i sestry. Celkové náklady se vyšplhaly na 30 miliónů korun, z toho 27 miliónů hradil Olomoucký kraj.

„Prostějovská nemocnice bude mít na starosti zajištění personálního obsazení nového oddělení,“ uvedl Dalibor Horák, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Koncepce paliativní péče v Olomouckém kraji má za cíl rozvoj sociálních a zdravotnických služeb pro lidi v posledním stádiu života. Otevření nového oddělení v Prostějově není jejím jediným přínosem.

Letos jsme vyhlásili několik zcela nových dotačních titulů, které zvýší kvalitu paliativních služeb. Peníze šly například na vzdělávání lékařů a sester, ale také poskytovatelům domácí paliativní péče,“ dodal Okleštěk.

Více fotografií ZDE.

Kraj investoval 27 miliónů do nového oddělení paliativní péče


Poslední změna 20. 06. 2019 12:47:27