Kraj chystá pro starosty překvapení. Udělal přesně to, co sami chtěli

05. 11. 2018

Rozpočet Olomouckého kraje na příští rok bude zahrnovat nové dotační tituly, s jejichž pomocí chce hejtmanství rozvíjet další oblasti veřejného života. Jen letos rozdělil kraj prostřednictvím různých podpůrných projektů přes 500 miliónů korun.

 „Snažíme se podporovat všechny oblasti, které to potřebují, ale zároveň si hlídáme každou korunu, abychom pomáhali, ale neplýtvali. Nerozdělujeme totiž naše peníze, nýbrž veřejné prostředky občanů,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Na příští rok kraj zjednoduší dotační pravidla, sníží administrativu pro zájemce o příspěvky a po dohodě se starosty obcí a odborníky na sociální oblast, zdravotnictví nebo sport pošle peníze přesně tam, kde chybí nejvíce. „Obce si budou moci nově požádat například i o příspěvek na rekonstrukci kulturních domů. Další připravovanou novinkou je podpora paliativní a hospicové péče a dále projekt zaměřený na výstavbu a rekonstrukci dopravních hřišť pro děti,“ prozradil Okleštěk.

Finišuje také příprava projektu zaměřeného na záchranu malých vesnických prodejen, kterým bude Olomoucký kraj společně s dotyčnou obcí hradit část ztrát. Odvrátí tak hrozbu jejich zavření a lidem v odlehlých částech regionu zajistí stabilní dostupnost zboží každodenní spotřeby.  

Osvědčené dotační tituly hejtmanství zachová. Týká se to například programu rozvoje obcí, podpory vzdělávání a zdravotnictví.  „V roce 2018 kraj vypsal 36 dotačních titulů. Třeba do Obnovy venkova šlo pětačtyřicet miliónů korun,“ dodal první náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Kraj chystá pro starosty překvapení. Udělal přesně to, co sami chtěli


Poslední změna 05. 11. 2018 13:22:07