Kotlíkové dotace vyřídíte bez čekání a z domova

20. 09. 2017

Zatímco ještě vloni si museli zájemci o kotlíkové dotace přibalit pití, svačinku a teplé oblečení, aby čekání ve frontě na vyřízení dotační žádosti přečkali, nyní budou mít situaci podstatně jednodušší. O peníze na výměnu kotle si mohou požádat třeba z obýváku. Letos poprvé se totiž žádosti budou posílat elektronicky. Olomoucký kraj tak zásadně mění dřívější praxi a přináší lidem úsporu času i nervů.

Prostřednictvím elektronického formuláře budou moci zájemci požádat o dotaci na výměnu starého kotle na pevná paliva za nový zdroj vytápění. Olomoucký kraj spustil druhou vlnu kotlíkových dotací, v pondělí 18. září o tom rozhodli krajští zastupitelé. Samotný příjem žádostí začne 24. října v 10.00 hodin.

Formulář elektronické žádosti najdou lidé na webových stránkách Olomouckého kraje www.olkraj.cz/kotlikovedotace. Zpřístupněn je už v tuto chvíli. Po jeho vyplnění a odeslání bude žádosti přiřazen unikátní PID kód. V úterý 24. října od desíti hodin pak každý žadatel z pohodlí domova zadá do počítače svoje jméno, příjmení i vygenerovaný kód, tím bude jeho žádost zaevidována.

„Celý systém jsme dlouhodobě testovali a věnovali jsme pozornost opravdu každému detailu. Myslím, že z naší strany bude všechno v pořádku a evidence žádostí proběhne bez problémů,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Ve druhé vlně kotlíkových dotací je k připraveno 124 milionů korun. Maximální podpora pro jednoho žadatele se pohybuje ve výši 120 tisíc. Vyměněno by mělo být až 1 800 starých kotlů.

„Tato vlna kotlíkových dotací s sebou nese zásadní novinky. Už nebudou podporovány čistě uhelné kotle a velkou výhodou je možnost kombinovat kotlíkovou dotaci s novou Zelenou úsporám,“ sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Aby lidé dotační podmínky splnili, nově už nemusí zateplovat fasádu ani vyměňovat okna.

Olomoucký kraj připravil pro žadatele o kotlíkové dotace semináře. Ty se uskuteční ve čtrnácti městech a zájemci o podporu se díky nim seznámí s veškerými podmínkami programu i žádostí a naučí se, jak ji vyplnit.

Podrobné informace k čerpání kotlíkových dotací včetně všech formulářů najdou lidé na webu Olomouckého kraje www.olkraj.cz nebo na adrese  www.olkraj.cz/kotlikovedotace.

Kotlíkové dotace vyřídíte bez čekání a z domova
Kotlíkové dotace vyřídíte bez čekání a z domova
Kotlíkové dotace vyřídíte bez čekání a z domova


Poslední změna 20. 09. 2017 12:08:39