Koordinátor BESIP se letos v Olomouckém kraji zaměří na venkov

07. 03. 2016

Na menší obce Olomouckého kraje zacílí krajský koordinátor BESIP. Jejich obyvatelé totiž často nerespektují pravidla silničního provozu. Jako řidiči, cyklisté i chodci hřeší na to, že ve vesnicích není nikdo, kdo by je mohl potrestat.

Agresivní jízda maminky, která veze svoje dítě do jen pár set metrů vzdálené mateřské školy - ani jeden z nich není připoutaný. Cyklista, kterému na kole chybí většina povinné výbavy nebo chodec, který u sebe nemá ani baterku ani reflexní prvky a po setmění ho tak není vidět. To je podle koordinátora BESIP pro Olomoucký kraj klasický obrázek obcí v regionu.

„Právě obce a jejich nejbližší okolí patří k místům, kde je podle statistik z posledních let nejvíce usmrcených při dopravních nehodách. Tento hrozivý trend je třeba změnit,“ řekl koordinátor BESIP pro Olomoucký kraj Miroslav Charouz.

BESIP proto na tento rok připravil preventivní i propagační akce zaměřené především na venkov. Koordinátor bude lidem přímo v jednotlivých obcích rozdávat například reflexní prvky a seznamovat je s tím, jak se mají na silnicích chovat, aby neohrozili svou bezpečnost ani ostatní účastníky provozu.

Dopravní výchovu dětí i dospělých letos znovu podpoří Olomoucký kraj.

„V Olomouckém kraji se podle statistik za minulý rok opět výrazně zvýšila nehodovost. Musíme proto přijmout taková opatření, aby k haváriím docházelo co nejméně. Prevence je jednou z možností. My jsme na ni pro tento rok uvolnili z rozpočtu jeden milion korun,“ sdělil Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj obsadil v celorepublikovém srovnání smutnou první příčku v počtu opilých řidičů při dopravních nehodách. V regionu vzrostl také počet usmrcených šoférů menších nákladních aut. Kraj má ale i jedno kladné prvenství. Počet dětí, které zahynuly při haváriích se tu rovná nule.

Koordinátor BESIP se letos v Olomouckém kraji zaměří na venkov


Poslední změna 07. 03. 2016 11:58:55