Köhlerovy mozaiky jsou světový unikát

21. 09. 2015

Filmaři v těchto dnech dokončují natáčení dokumentárního filmu o akademickém malíři Jano Köhlerovi, na který finančně přispěl Olomoucký kraj. S Köhlerovou tvorbou v podobě fresek a s jeho mimořádnými keramickými mozaikami se můžete setkat po celé České republice, na Moravě a zejména v Olomouckém a Zlínském kraji.

Köhlerovy mozaiky překvapují svojí moderností v užití kubistických principů a v práci s barevnými glazurami. “To není ilustrace, to je prožitek díla, prožitek konkrétní historické události. Jedná se opravdu o dílo světových kvalit. Jano Köhler spolu s keramiky dokázali zachytit hnutí mysli v keramické mozaice. To nikdo předtím nedokázal,” řekl o prvním zastavení křížové cesty restaurátor Vojtěch Pařík. “Každý kachel je pro nás šperk. Celá mozaika se skládá z 591 šperků,” dodala Passionaria Pařík. Společně pracují na obnově Pilátova soudu již šest let. Dle jejich slov snese mozaika srovnání s dílem Picassa a v práci s barvami lze najít výtvarné přístupy, jaké užíval například Andy Warhol.

Ve čtvrtek 10. září se štáb produkční společnosti cine4net již po jedenácté vrátil natáčet na sv. Hostýn. “Realizace dokumentárního filmu o Jano Köhlerovi je pro nás opravdu výzva. Máme za sebou v souhrnu 26 natáčecích dnů, které proběhly v horizontu zhruba jednoho roku. Dnešní den je mimořádný tím, že sledujeme poslední část restaurování mozaiky: zlacení a závěrečné retuše. Nicméně tím naše návštěvy na Hostýně a jiných místech nekončí. Rádi bychom, aby dokument přiblížil unikátnost díla Jano Köhlera co nejvíce divákům,” prohlásil režisér Ondřej Sovík.

Dokumentární film se zaměří na keramické mozaiky a proces restaurování: “Je to úžasná možnost, sledovat znovu objevování postupů, které Jano Köhler spolu s týmem keramiků v ateliéru firmy RAKO prakticky před devadesáti lety vyvinul. Byl bych rád, aby prostřednictvím restaurování divák nahlédl do Köhlerova díla v zajímavých souvislostech a pokud možno do větší hloubky,” dodal Sovík.

Štáb navštíví v souvislosti s natáčením dokumentárního filmu sv. Hostýn také v neděli 11. října 2015,  kdy v 11:00 proběhne slavnostní odhalení restaurované mozaiky za přítomnosti akademických sochařů Passionarie a Vojtěcha Paříka.

“Jedná se o náš zatím nejrozsáhlejší a nejnáročnější projekt. V následujících měsících nás čeká střih dokumentu a průběžné menší dotáčky. Celková postprodukce bude dost náročná. S ohledem na použitou technologii chceme divákům dokumentární film představit ve vysoké kvalitě v projekčním formátu pro digitální kina. Rádi bychom, aby se dokumentární film dostal na festivaly a doprovázel výstavy věnované dílu Jano Köhlera,” uvedl produkční společnosti Milan Kýr.

Dne 20. října 2015 v 17 hod. v sále Okresního archívu v Prostějově se mohou zájemci zúčastnit přednášky akademických sochařů Passionarie a Vojtěcha Paříka s názvem “Dílo, které prošlo ohněm. Pilátův soud na sv. Hostýně”. Účastníci budou mít možnost vidět model mozaiky prvního zastavení na sv. Hostýně v měřítku jedna ku jedné.

Ukázky z filmu čtenář nalezne na adrese:
http://www.cine4net.eu/cz/projekt/dokument/jano-kohler-showreel-no-1/143.html nebo na Facebooku

Vznik dokumentárního filmu finančně podpořil Olomoucký kraj a Arcibikupství Olomoucké. Premiéra filmu proběhne na jaře 2016. 

http://www.kr-olomoucky.cz/kohlerovy-mozaiky-jsou-svetovy-unikat-aktuality-4816.html
http://www.kr-olomoucky.cz/kohlerovy-mozaiky-jsou-svetovy-unikat-aktuality-4816.html
http://www.kr-olomoucky.cz/kohlerovy-mozaiky-jsou-svetovy-unikat-aktuality-4816.html


Poslední změna 21. 09. 2015 13:48:20