Kdo se stane jedenáctým držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku v Olomouckém kraji? Hledáme osobnosti s vizí, odvahou a příběhem

07. 09. 2016

EY, pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, vyhlašuje již jedenáctý ročník soutěže EY Podnikatel roku Olomouckého kraje. Do soutěže EY Podnikatel roku může být nominován podnikatel – fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Daná společnost musí existovat nejméně dva roky a mít alespoň osm stálých zaměstnanců.

Krajským vítězem v loňském roce byl v konkurenci deseti úspěšných podnikatelů a podnikatelek z Olomouckého kraje vyhlášen Petr Gross, majitel a jednatel společnosti Ing. Petr Gross s.r.o., která je předním dodavatelem plastových výrobků, vstřikovacích forem a dílů. Jejich optické díly do světel se dnes používají ve vozech Bentley, Jaguar nebo Land Rover v Evropě, v Indii nebo v Číně.

 „V Olomouckém kraji vyhlašujeme soutěž EY Podnikatel roku již po jedenácté. Jsem velmi ráda, že se vnímání podnikatelů za tu dobu významně změnilo k lepšímu. Ke zkušeným matadorům, jejichž podniky táhnou českou ekonomiku, se přidává mladá generace podnikatelů, start-upistů nebo technologicky zaměřených podnikatelů. Chtěla bych vyzvat veřejnost, aby nám pomohla objevit podnikatelské osobnosti ze svého města či kraje, protože o řadě z nich ještě nevíme. Nominujte podnikatele, kterého si vážíte, ať se o něm mohou dozvědět i ostatní a inspirovat se jeho podnikatelským příběhem,“ vyzývá Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a ve střední a jihovýchodní Evropě.

Soutěž EY Podnikatel roku Olomouckého kraje vstupuje do druhé dekády své existence. V průběhu let si toto klání, ve kterém mají firmy jedinečnou příležitost bez ohledu na velikost a zaměření prezentovat výsledky své práce, vydobylo nezastupitelné místo mezi významnými akcemi regionu. Dynamický rozvoj, přístup k inovacím či úspěchy na zahraničních trzích – díky soutěži se veřejnosti každoročně představují společnosti, které jsou v těchto oblastech pozitivním příkladem pro ostatní. Oceňuji navíc i to, že je při hodnocení kladen velký důraz na osobnostní a morální vlastnosti samotného podnikatele. Výsledky soutěže dlouhodobě ukazují, že v našem kraji máme takové, kteří se umí pružně přizpůsobit požadavkům trhu a zajistit obyvatelům tolik potřebná pracovní místa. Věřím, že o titul EY Podnikatele roku 2016 Olomouckého kraje bude i letos usilovat co nejvíce zájemců, kteří budou důstojnou reprezentací našeho regionu v celorepublikovém i mezinárodním měřítku,“ říká Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Být podnikatel roku je velmi reprezentativní hodnocení pro danou společnost. Protože jsem to poznal „na vlastní kůži“ mohu říci, z mého hlediska a mého cítění, je toto hodnocení velmi důležité pro lidi ve firmě, kteří cítí svou důležitost, jsou součástí úspěchu. Důležitý aspekt je i prezentace ve sdělovacích prostředcích, kterou lidé ve firmě vnímají i jako jejich úspěch a cítí, že se správně rozhodli v této firmě pracovat a myslím si, že i v jejich soukromí a rodinách to vzbuzuje dobré pocity. Uvědomuje si, že tato soutěž má pro firmy velký význam a vlívá energie do další práce. Být podnikatelem roku je velmi inspirující, úspěch plodí další úspěchy. Člověk má pro svou firmu další motivaci, má důvod firmu dále rozvíjet a dále – „Vymýšlej – Vyráběj – Prodávej,“ říká Petr Gross, majitel společnosti Ing. Petr Gross s.r.o a držitel krajského titulu EY Podnikatel roku 2015 Olomouckého kraje.

Soutěž EY Podnikatel roku je vhodnou příležitostí ke zviditelnění úspěšných podnikatelů, kteří mohou inspirovat i další. Nominovaní účastníci soutěže a zejména pak vítězové, ať už na regionální nebo celorepublikové úrovni, jsou lépe vidět a jsou pozitivně vnímáni mezi svými zákazníky či obchodními partnery. Navíc jim zapojení do soutěže může pomoci nejen v podnikání, ale i ve zjištění, že lidé a společnost kolem nich si jejich úsilí a výsledků váží, což je po každodenním boji o trhy a finanční výsledky určitě příjemné“, uvedl Kamil Krč, ředitel sdružení OK4 Inovace.

Podnikatelé z Olomouckého kraje přihlášení do soutěže EY Podnikatel roku vedou v historii soutěže dvě zajímavé statistiky. Z Olomoucka totiž pochází celkově nejstarší účastník soutěže, kterému bylo v době přihlášení 85 let, a také firma s nejdelší historií, založená již v roce 1930. Nejčastěji se v regionu do soutěže přihlašují podnikatelé z výrobního sektoru. V posledním ročníku pocházelo z Olomoucka ze všech účastníků soutěže 10, kraj ale stále čeká na svého historicky prvního celostátního vítěze. Zajímavostí také je, že nejčastěji se účastník olomouckého kola EY Podnikatel roku jmenuje Pavel a název jeho firmy začíná na písmeno S.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz.

Do soutěže EY Podnikatel roku se lze přihlásit na webových stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz. Přihlášky do aktuálního ročníku je možné podávat do 21. října 2016.

Porota složená především z vítězů předcházejících ročníků se řídí mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Proces hodnocení je komplexní a zohledňuje kromě ekonomických dat také osobnost soutěžícího a jeho podnikatelský příběh. Porotci se také zaměří na podnikatelského ducha nominovaného, jeho čestnost a poctivost či mimopodnikatelské aktivity ve společnosti nebo regionu.

Soutěž je rovněž příležitostí pro podnikatelské talenty, které soutěží v kategorii EY Začínající podnikatel roku. Do této kategorie může být nominován podnikatel, který k 31. 12. 2016 nedosáhl věku třiceti let nebo celková doba jeho podnikatelské činnosti nepřesahuje 5 let. Podmínka počtu zaměstnanců se na tuto kategorii nevztahuje.  Další kategorií je EY Technologický podnikatel roku, který je určen pro inovátory v oblasti technologií. Letos již pojedenácté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou podnikatelé podnikající (k 31. prosinci 2015) alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. EY ve spolupráci s mediální skupinou MAFRA vyhlašuje již sedmý ročník oblíbené čtenářské ankety MF DNES a iDNES.cz o „Nejlepší podnikatelský příběh“, která proběhne začátkem roku 2017.

Novinkou letošního ročníku na celostátní úrovni je Cena České televize - Podnikatelský přínos kultuře a umění, kterou za rok 2016 poprvé udělí hlavní mediální partner soutěže, Česká televize. Do soutěže o Cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění může být zařazen jakýkoliv účastník soutěže, který podporuje finančně či materiálně projekty, jež jsou součástí českého kulturního dění např. hudební festivaly, filmové projekty, divadla, výstavní činnost atp. Podpora kulturního dění není předmětem podnikatelské činnosti podnikatele a podpora kultury není realizována za účelem dosažení zisku. Více info o hodnotících kritériích Ceny ČT – Podnikatelský přínos kultuře a umění naleznete zde: https://podnikatelroku.cz/cena-ceske-televize-podnikatelsky-prinos-kulture-a-umeni

Téměř každý den se díky své práci v kulturní oblasti setkávám s kreativními, talentovanými lidmi, kteří mají obrovský potenciál svoji tvorbou, či svými nápady, kultivovat prostředí, ve kterém žijeme. Často ale realizace dobrého nápadu závisí na finanční nebo materiální podpoře ze strany dalších institucí i jednotlivců. Naštěstí v České republice existuje řada podnikatelů, která si důležitost bohatého kulturního dění pro naši společnost uvědomuje. Byl bych rád, aby se tato cena stala poděkováním za jejich přínos, a, v ideálním případě, i inspirací pro ostatní,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého kraje bude známo v únoru 2017. Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2016 České republiky budou vyhlášeny28. února 2017. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2017 v Monte Carlu.

Regionální kolo soutěže EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého kraje se koná ve spolupráci s Olomouckým krajem a sdružením OK4Inovace.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Olomouckého kraje

2006: Miroslav Študent, SIWATEC

2007: Zdeněk Černý, BIOMAC

2008: Libor Suchánek, SULKO

2009: Josef Pavlík, HOPAX

2010: Pavel Holubář, SHM

2011: Jiří Mencl, SEV Litovel

2012: Josef Žáček, Česko-slezská výrobní

2013: Cyril Svozil, FENIX Trading, s.r.o.

2014: David Dostál, PAPCEL, a.s.

2015: Petr Gross, Ing. Petr Gross s.r.o.

Kdo se stane jedenáctým držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku v Olomouckém kraji? Hledáme osobnosti s vizí, odvahou a příběhem
Kdo se stane jedenáctým držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku v Olomouckém kraji? Hledáme osobnosti s vizí, odvahou a příběhem
Kdo se stane jedenáctým držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku v Olomouckém kraji? Hledáme osobnosti s vizí, odvahou a příběhem
Kdo se stane jedenáctým držitelem krajského titulu EY Podnikatel roku v Olomouckém kraji? Hledáme osobnosti s vizí, odvahou a příběhem


Poslední změna 16. 09. 2016 10:00:19