K zemi půjde padesátka javorů, na jejich místě bude protipovodňová zídka lemovaná keři

10. 08. 2016

Alej na přerovském nábřeží Edvarda Beneše opět prořídne. Od 16. srpna se tu budou kácet javory – klen, mléč a stříbrný. Dendrologové ve zprávě o stromech konstatují, že jsou často napadeny dřevokazným hmyzem, houbami či jmelím a některé mají kvůli nedostatku místa a zástinu deformované koruny. Důvodem kácení je ale především stavba protipovodňové zídky, která má ochránit část Přerova v případě povodní.

„K zemi půjde v nadcházejících týdnech dvaapadesát stromů ze stromořadí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Jakmile bude postavena zídka, přijde na řadu výsadba 205 keřů, které budou z jedné strany betonovou stavbu lemovat. Celkově by tyto keře měly zabrat plochu okolo 314 metrů čtverečních.

„Odborníci navrhli strukturu keřů, které nebudou příliš výrazné a náročné na údržbu - měly by ale zídce dodat zelený, přírodní ráz. Zakoření tu například růže svraskalá, trojpuk drsný, mochna křovitá či zlatice převislá,“ doplnila Miroslava Švástová z přerovského magistrátu. Sazenice keřů, které půjdou do země na jaře roku 2017, budou o velikosti 60 až 80 centimetrů a podle projektu mají být vysazeny zhruba metr od zídky.

Nejedná se o první viditelný zásah do stromořadí, které už několik desetiletí na nábřeží Edvarda Beneše roste a je oblíbeným místem procházek místních lidí. Stromy původně lemovaly obě strany chodníku - v roce 2013 ale už padla jedna část javorů. Ty byly pokáceny kvůli špatnému stavu a také z důvodu přípravy na zídku - a následně byly plnohodnotně nahrazeny vzrostlými platany. „Na břehu Bečvy se krásně ujaly, takže se počítá s tím, že do stávajícího stromořadí bude v rámci náhradní výsadby vysazeno ještě dalších 11 platanů,“ doplnil primátorův náměstek Košutek (ANO).

Stavba protipovodňové zídky – včetně rekonstrukce přilehlého chodníku – začne ve druhé polovině srpna a bude stát zhruba 13 milionů korun. Zídka je součástí celého komplexu staveb, které Povodí Moravy v Přerově připravuje. Souhrnně mají tato opatření za cíl ochránit intravilán města před padesátiletou vodou.

K zemi půjde padesátka javorů, na jejich místě bude protipovodňová zídka lemovaná keři
K zemi půjde padesátka javorů, na jejich místě bude protipovodňová zídka lemovaná keři


Poslední změna 10. 08. 2016 15:01:08