Jeseníky lákají turisty na krajovou gastronomii

09. 07. 2013

Vytvořit podmínky pro to, aby se krajová gastronomie stala nedílnou součástí nabídky služeb pro návštěvníky Jeseníků si klade iniciativa Ochutnejte Jeseníky. Cílem je sortiment jídel a pití, které se budou vařit a vyrábět podle tradičních receptur, z místních a sezónních surovin.

„Podpora regionální gastronomie i výrobců je letitou prioritou naší organizace, Olomouckého kraje a také Místní akční skupiny Horní Pomoraví. Snažíme se seznamovat návštěvníky Jeseníků se zdejšími prodejnami biopotravin, produktů a surovin, jako je farmářská zelenina a ovoce, masné produkty, mléčné výrobky nebo med. Zároveň chceme upozornit na významné chovatele, pěstitele, výrobce a producenty, kteří působí v jesenických horách,“ objasnil Jan Závěšický, ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu (J-SCR), které iniciativu v Jeseníkách zastřešuje.

Do Ochutnejte Jeseníky se zapojily zatím dvě desítky restauračních zařízení.

Důležitým partnerem je Místní akční skupina Horní Pomoraví, která v regionu koordinuje značení Jeseníky originální produkt. „Máme obrovskou radost, že se po letech úsilí daří dostávat tyto značené produkty do restaurací, seznamovat provozovatele s místními producenty, a tím zvyšovat poptávku po jejich produktech. Chceme hledat další pěstitele či chovatele, kteří by měli najít odbyt především zde v regionu a dostat tak Jeseníky doslova do žaludků návštěvníků,“ dodal Závěšický. Podle něj je využití místních producentů a receptů v nabídce pro turisty velmi důležité. Ke každé destinaci patří specifická nabídka služeb i gastronomie, krajového jídla a pití.

Ochutnejte Jeseníky má také své odborné patrony, jimiž jsou Bohumila Tinzová, členka certifikační komise značení Jeseníky - originální produkt a autorka publikace Tajemství slezské kuchyně. Odbornice na historii, tradice, původní plodiny a suroviny restauracím pomáhá s výběrem jídla ze stávajícího jídelníčku, radí, která regionální surovina by byla vhodná pro jeho přípravu. Druhý patron, Olin Bezchleba, kuchař a držitel značky Jeseníky originální produkt může provozovatelům poradit s přípravou a složením pokrmů.

„Zapojit se může každá restaurace či jiné stravovací zařízení, které chce vařit z tradičních receptur a z místních zdrojů. Všechny potřebné informace najdou návštěvníci i zájemci na www.navstivtejeseniky.cz,“ podotkl ředitel J-SCR.

img-6145.jpg
prezentace-slezske-kuchyne-v-jeseniku.jpg
logo-ochutnejte-jeseniky.jpg


Poslední změna 11. 07. 2013 08:14:13