Jesenická nemocnice slavnostně otevřela zrekonstruovanou Léčebnu dlouhodobě nemocných

08. 03. 2017

Po déle než rok trvající rekonstrukci a realizaci sub-projektu s názvem „Kvalitní péče o seniory a dlouhodobě nemocné Jesenicka v bezpečném a lidském prostředí“ v hodnotě dosahující téměř 20 miliónů korun Jesenická nemocnice slavnostně otevřela Léčebnu dlouhodobě nemocných. Projekt byl podpořen z Programu švýcarsko-české spolupráce, Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a Sdružením měst a obcí Jesenicka.

„V Jesenické nemocnici se podařilo díky iniciativě společnosti Agel jako investora a sdružením finančních prostředků švýcarské federace, Olomouckého kraje a Sdružení měst a obcí Jesenicka výrazně zvýšit kvalitu zdravotní péče v severní části regionu. Zaměření na léčbu dlouhodobě nemocných je významné zvláště s přihlédnutím k obecnému stárnutí populace,“ řekl Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Projekt vznikl už v roce 2013 na základě podrobné analýzy potřeb a možností rozvoje oddělení LDN. Jeho hlavním cílem bylo zajištění kvalitní péče o dlouhodobě nemocné a o seniory v regionu Jesenicka. Dosavadní prostory oddělení měly zhoršený technický stav a pacientům neposkytovaly adekvátní soukromí. Ve špatném stavu bylo také sociální zázemí, signalizační zařízení a výtah. V rámci realizace sub-projektu došlo k zastřešení terasy v prvním patře budovy spojující oddělení LDN a oddělení chirurgie.

Ve vzniklých prostorách byly zřízeny nové pokoje a sociální zázemí pro pacienty, samostatná místnost pro rehabilitaci a ergoterapii i zázemí pro sociální práci a terénní péči.

„Dále došlo k rekonstrukci stávajícího 30 let starého sociálního zázemí, vyměněna byla stará okna a topná tělesa a komplexní rekonstrukcí prošel výtah a signalizační systém. Hospitalizovaní pacienti mají nyní více soukromí a díky změně dispozic také větší prostory. Ačkoliv zůstal původní počet pokojů zachován, díky rekonstrukci došlo k nárůstu plochy oddělení o 335 m2“ uvedl ředitel Jesenické nemocnice Vítězslav Vavroušek s tím, že v léčebně vznikla také společenská místnost a zařízený pokoj pro pacienty v terminálním stádiu života.

Kromě stavebních prací projekt zahrnul také pořízení vnitřního vybavení. Na pokoje bylo nakoupeno kompletně nové vybavení pro pacienty, například lůžka s antidekubitními matracemi, paravány, schůdky, noční a servírovací stolky, jídelní stoly, apod. V rámci aktivit rozšiřujících poskytované služby oddělení LDN jsou na oddělení zaváděny nové metody a ošetřovatelské postupy, které výrazně zkvalitní poskytovanou péči o seniory a které dosud nebylo možno z prostorových důvodů či kvůli nedostatečnému vybavení pracoviště pacientům nabízet.

Jesenická nemocnice slavnostně otevřela zrekonstruovanou Léčebnu dlouhodobě nemocných
Jesenická nemocnice slavnostně otevřela zrekonstruovanou Léčebnu dlouhodobě nemocných
Jesenická nemocnice slavnostně otevřela zrekonstruovanou Léčebnu dlouhodobě nemocných


Poslední změna 08. 03. 2017 09:47:17