Japonci se zajímali o olomoucký výzkum a inovace

03. 06. 2014

Zástupci japonské organizace IDE-JETRO, což je obdoba českých agentur CzechTrade nebo CzechInvest, navštívili v sobotu 31. května špičková výzkumná centra v Olomouci. Jejich seznamování s inovačním prostředím a výzkumnou infrastrukturou v regionu organizačně zabezpečovalo sdružení OK4Inovace ve spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje a Univerzitou Palackého v Olomouci.

Japonská delegace si po úvodním slovu prorektora pro transfer technologií Miroslava Mašláně a následné přednáškové části prohlédla prostory špičkových výzkumných center, jež jsou chloubou Univerzity Palackého v Olomouci. Jedná se o Ústav molekulární a translační medicíny (UMTM), Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) a Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Průvodci jim byli vědečtí pracovníci a manažeři těchto center: Jiří Drábek (UMTM), Pavel Tuček (RCPTM) a Ivo Frébort (Centrum regionu Haná).

Delegaci zajímal přesah výzkumných výsledků do praxe a proces podpory inovací a transferu technologií. Činnost a výsledky Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci prezentoval jeho ředitel Jiří Herinek. Návštěvníci se také seznámili se strukturou hospodářství Olomouckého kraje, jeho výzkumným a inovačním prostředím i výhodami regionu pro potenciální zahraniční investory. O prezentaci se postarala vedoucí Oddělení regionálního rozvoje Krajského úřadu Olomouckého kraje Marta Novotná.

Delegáti z Japonska se též dotazovali na konkurenční výhody zdejších institucí a výzkumných programů oproti jiným, zejména těm v zahraničí. Ptali se na spoluvlastnický podíl univerzity k uděleným patentům, spolupracující firmy a výzkumné instituce, ale i strukturu nezaměstnanosti či charakter zdejších brownfieldů. Hlavním cílem jejich cesty do České republiky byl terénní výzkum a analýza faktorů důležitých pro budování znalostní ekonomiky, vedoucí k vyšší konkurenceschopnosti regionů. Proto se s delegací v Olomouci setkaly také zástupkyně agentury CzechInvest, ředitelka regionální kanceláře Lenka Gondová a vedoucí oddělení sektorové specializace Hana Chlebná.

Zastávka představitelů organizace IDE-JETRO v Olomouci byla součástí několikadenní návštěvy České republiky, která za doprovodu zástupci Vysoké školy ekonomiky a managementu zahrnovala i Prahu, Brno či Dolní Dobrouč. Delegace při své cestě navštívila různé typy aktérů inovačního prostředí, jako státní agentury pro podporu výzkumu, podnikání a inovací, výzkumná a kompetenční centra či několik významných firem silně zaměřených na výzkum a inovace - ryze české i pobočky těch mezinárodních; například Zentiva, Rockwell Automation, FEI, Linet, Honeywell či Contipro.

japonci-v-olomouci-31-5-2014.jpg


Poslední změna 03. 06. 2014 09:49:05