Jak bojovat s fake news prozradí jubilejní ročník Wikikonference

22. 11. 2018

Novinkami napříč projekty Wikimedia ČR provede zájemce desátý ročník Wikikonference, který se uskuteční v sobotu 1. prosince v prostorách Pevnosti poznání v Olomouci. Účastníci se dozvědí, jak autoři dezinformací dokáží manipulovat se zdroji nebo jaké je využití otevřených vzdělávacích zdrojů.

Wikikonference je tradiční akce, kterou spolek Wikimedia Česká republika ve spolupráci s dobrovolníky z komunity organizuje nejen pro tzv. wikipedisty, ale také pro širokou veřejnost.

Myslíme si, že je důležité, abychom vytvořili prostor, kde nám mohou běžní čtenáři Wikipedie trochu nahlédnout pod pokličku,“ vysvětluje předseda spolku Vojtěch Dostál. „Mají tak příležitost zjistit, jak tato největší online encyklopedie funguje a jak se i oni mohou do její tvorby zapojit,“ dodává.

Letošní Wikikonference se bude zabývat nejrůznějšími tématy. V prvním bloku Martin Urbanec představí, průběžné výsledky projektu Zkušenosti nových wikipedistů, jehož cílem je vytvořit na Wikipedii uživatelsky přívětivé prostředí, Michal Kaderka účastníky seznámí s praktickými příklady využití otevřených vzdělávacích zdrojů a Lucie Svozilová bude sdílet informace o tom, jak bojovat proti fake news.

Druhý blok je věnován Wikidatům. Nad tím, proč ještě fungují, se bude zamýšlet Vojtěch Dostál, jak Wikidata automaticky aktualizovat z veřejných databází vysvětlí Jakub Klímek a jak rozvíjet knihovnické databáze představí Linda Jansová.

Své téma si v rámci akce najde každý, kdo sdílí vizi všeobecné dostupnosti informací,“ uvedla Klára Joklová, výkonná ředitelka Wikimedia ČR.

Účast na konferenci je bezplatná, kapacita je však omezená a je třeba se registrovat do 26. listopadu.

Program s dalšími podrobnostmi je k dispozici na www.wikikonference.cz.  

Jak bojovat s fake news prozradí jubilejní ročník Wikikonference


Poslední změna 22. 11. 2018 11:53:51