Investiční iniciativa pro reakci na koronavirus - CRII

14. 04. 2020

Na začátku dubna proběhlo videokonferenční jednání Meziregionální poradní skupiny MMR pro budoucnost politiky soudržnosti. Hlavním bodem programu bylo téma Investiční iniciativa pro reakci na koronavirus - CRII, které předložila Evropská komise jako reakci na současnou situaci.

 

Investiční iniciativa pro reakci na koronavirus (CRII - Corona Response Investment Initiative)

Ve skutečnosti se nejedná o žádné nové prostředky pro členské státy, není to ani nový fond ani nový program. Jsou to pouze vyčíslené prostředky, které byly alokovány jednotlivým členským státům, ale zatím nejsou zazávazkovány. Protože mnoho členských států hodnotilo návrh CRII jako nedostatečný, připravila EK nový balíček opatření CRII plus (někdy CRII 2.0). Cílem bylo zohlednit všechny návrhy členských zemí (např. zmírnění tematické koncentrace, flexibilita při uzavírání programového období, přesuny mezi kategoriemi regionů, úpravy také pro ESF, míra spolufinancování až na 100 % u nejvíce postižených příjemců podpory).

 

Aktivity MMR/NOK/vlády a jednotlivých řídích orgánů v souvislosti s COVID-19 a evropskými fondy

NOK vydal Doporučení postupů při implementaci projektů spojených s omezeními v souvislosti se šířením koronaviru. Zároveň vydalo MMR Doporučení k možnosti prodlužování lhůt pro podání nabídek a možnosti prodloužit změnu závazku ve stavu nouze, více informací zde

IROP vydal tiskovou zprávu, která je zcela v souladu s metodikou NOK a deklaruje snahu CRR o maximální pomoc příjemcům podpory, více informací zde

Vláda uložila MMR (svým usnesením 331) provést analýzu stavu čerpání operačních programů v ČR a připravit návrh na vnitřní přesuny (i mezi jednotlivými OP). MMR tuto analýzu začalo připravovat na březnových datech z monitorovacího systému.

 

Dopady aktuální situace na návrh víceletého finančního rámce (VFR) a přípravu nového programového období

Přesné dopady není možné v současné době odhadovat, ale je jasné, že VFR dozná změn (přepočítání a úpravy). S největší pravděpodobností budou v novém návrhu zohledněny nejvíce postižené země (Francie, Itálie, Španělsko). To bude v konečném důsledku znamenat velký zásah do přípravy nového programového období EU 2020-2027 na evropské i národní úrovni. Z tohoto důvodu se MMR rozhodlo vládě nepředkládat materiál týkající se návrhu Dohody o partnerství a operačních programů ČR v červnu, ale stanovilo nový termín na 30. září 2020.

Soubor typu docxRámcová pozice (Stanovisko pro Parlament ČR)(87,3 kB)stáhnout
Soubor typu pdfPrezentace CRII(816,5 kB)stáhnout
Soubor typu pdfDoporučení MMR NOK pro ŘO Implementace projektů omezených v souvislosti s koronavirem(882,9 kB)stáhnout


Poslední změna 22. 04. 2020 11:22:49